10 ползи за здравето от консумацията на гроздови семки

10 ползи за здравето от консумацията на гроздови семки

Гроздето е вкусно, а и носи редица ползи за здравето. То е богато на антиоксиданти и други основни хранителни вещества, освен това е и афродизиак. Но знаете ли, че съществува продукт наречен  екстракт от гроздови семки и той може да ви изненада с невероятните си качества? Тази статия ще ви запознае с ползите от гроздовите семки, респективно от екстракта, приготвен от тях.

Едно от ключовите съединения, открити в тези семена, е проантоцианидинът, който помага за предотвратяване на възпалението, възстановява увреждените на тъканите и намалява оксидативния стрес. Това са само малка част от ползите от гроздовите семки.

Екстрактът от гроздови семена е богат на следните хранителни вещества:

  • фибри;
  • протеин;
  • калций;
  • калий;
  • мед;
  • магнезий;
  • витамин Е;
  • линоленова киселина;
  • антиоксиданти.

Нека видим и конкретно как консумацията на гроздови семки и на екстракт от тях влияе на нашето здраве.

10 ползи за здравето от консумацията на гроздови семки - 81ypwaffkhl. sl1500

Подобряват кръвообращението

Основното предимство на гроздовите семена е, че тези помагат за подобряване на кръвния поток. Екстрактът от гроздови семена е естествен разредител на кръвта, като така предотвратява риска от образуване на кръвни съсиреци. Точно затова обаче не се препоръчва на хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Укрепват костите

Разчитайте на скритата сила на гроздовите семки, за да укрепите костите си. Богати на калций, гроздовите семена правят костите здрави.

Понижават кръвното налягане

Ежедневният прием на гроздови семки може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Екстрактът от гроздови семена е доста ефективен при регулиране на симптомите на хипертония, при това без никакви странични ефекти.

Заздравяване на рани

Яденето на гроздови семена помага за заздравяването на раните. Тези семена съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които са полезни при зарастване на рани.

Красива кожа

Гроздето и неговите семки са чудодейни за вашата кожа. Те помагат за намаляване на бръчките, предпазват кожата ви от вредните слънчеви лъчи.

Здрав мозък

Искате силен и здрав мозък? Екстрактът от гроздови семена е богат на противовъзпалителни свойства. Следователно, консумацията му помага за подобряване на мозъчната функция. Галовата киселина, открита в него, помага за подобряване на когнитивния статус на мозъка.

Полезни за бъбреците

Когато говорим за употребата на гроздови семена, трябва да кажем, че тези семена са полезни за черния дроб. Екстрактът от тези семена помага за намаляване на риска от увреждане на бъбреците, тъй като предотвратява оксидативното увреждане.

10 ползи за здравето от консумацията на гроздови семки - grape seed extract seeds grapes

Полезни за черния дроб

Ако ядете гроздови семки или консумирате екстракт от тях, вие помагате на черния си дроб да функционира правилно. Те помагта за предпазване на черния дроб от увреждането на свободните радикали.

Намаляват окислителното увреждане

Списъкът с ползите от гроздовите семки не свършва до тук. Тези семена също са добри за намаляване на окислителните щети, причинени от диети с високо съдържание на мазнини. Приемът на екстракт от гроздови семки в умерени количества помага за борба с оксидативния стрес в организма.

Намаляват риска от рак

Ежедневният прием на гроздови семки може да намали риска от рак. Тези семена са богати на антиоксиданти като проантоцианидини и флавоноиди. Благодарение на тези два основни антиоксиданта, тези семена помагат за предотвратяване на риска от различни видове рак.

 

 

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
1 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares