Суперхрани наричаме тези храни, които имат изключително много хранителни вечества. То този начин те дават много на тялото в малко на брой калории. Вижте нашия списък с 10 суперхрани, които да включвате максимално често във вашето меню.
Кимчи
Кимчи съществува от далечни времена, но мнозина тепърва започват да научават за ползите му за здравето. Тази традиционна корейска храна се прави от ферментирало зеле и често включва други зеленчуци като репички, червени чушки и лук.
Кимчи е нискокалорична храна, пълна с важни хранителни вещества и големи количества витамини A, B и C, плюс отлични пробиотични качества. Пробиотиците са важни здравословни бактерии, които подпомагат храносмилането и цялостното здраве на червата.
Тиква
Тиквите са изключително богати на фибри и протеини. Техният оранжев идва от бета-каротина, който съдържат. Той е антиоксидант, който тялото ви превръща във витамин А. Витамин А не само е полезен за здравето на очите, но помага на тялото ви да се предпази от вредни инфекции, като потенциално засилва имунната ви система.
Карфиол
Карфиолът е богат на хранителни вещества като витамин С, който е необходим за здрава имунна система, както и на рибофлавин и тиамин, витамини от група В, които помагат за превръщането на храната в енергия.
Авокадо
Авокадото е много богато на хранителни вещества, което означава, че всяка калория носи много ползи със здравословни за сърцето мононаситени мазнини и антиоксиданти. То също така се съчетават много добре с повечето от популярните храни.
Спанак
Този листен зеленчук заслужава място във всяка балансирана диета. Богат на желязо, витамин К и витамин С, спанакът е чудесен за възстановяване на енергията и дори ви помага да станете по-силни. Попай не лъже – спанакът съдържа следи от хормон, наречен екдистерон, който може да помогне за изграждането на мускули.
Гъби
„Месото“ на растителна основа е модерно, но обикновено е свръхобработено – съставките са преминали през толкова много промени, че може да са загубили част от хранителните си вещества.
Гъбите, от друга страна, имат естествено месеста текстура и пикантен умами вкус, но съдържат много малко калории и нито една от наситените мазнини или холестерола на говеждото. Освен това гъбите съдържат много антиоксиданти плюс впечатляващи количества имуностимулиращ витамин D.
Боб и бобови растения
Бобът се свърва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет в множество проучвания. Той е основен хранителен продукт в регионите на света, където хората живеят най-дълго. Бобът и бобовите растения са щедри източници на протеини, фибри, сложни въглехидрати и фитонутриенти, съединения, които могат да помогнат за предпазване от ефектите на стареенето.
Семена
Семената носят съставките, необходими за създаването на ново растение, което ги прави невероятно богати на хранителни вещества. Те съдържат много протеин – около 8 грама протеин за 30 грама семена, тоест колкото едно яйце, плюс фибри и антиоксиданти. Благодарение на засищащите апетита протеини и фибри, семената са идеални за здравословна закуска. Те също така съдържат много ключови минерали в своята малка „опаковка“, повечето от които съдържат защитни за мозъка омега-3 мастни киселини.
Сини сливи
Сините сливи съдържат микроелементи, включително калий, бор и витамин К, които работят заедно за защита на костите. Комбинирани със съединения, наречени полифеноли, тези хранителни вещества помагат за инхибиране на разграждането на костите, което се случва с възрастта.
Яденето на шест сини сливи на ден е достатъчно, за да забави обмяната на костните клетки при жени в постменопауза, според малко, но обещаващо проучване в Journal of Medicinal Food. В момента изследователите проучват дали ползите от укрепването на костите се отнасят и за по-млади жени. Сините сливи дори се изучават като начин за предотвратяване на загубата на костна маса сред астронавтите в космоса.
Кисело мляко
Киселото мялко е силен пробиотик, нискокалорично е и богато на протеини. Тоест то притежава всички компоненти на перфектната суперхрана.