10-те най-здравословни мексикански храни

10-те най-здравословни мексикански храни

Мексиканската храна е широко известна със своите специфични вкусове и подправки. Може да е обичайно да се мисли, че тя трябва да бъде запазена за специални поводи или че традиционните мексикански ястия са несъвместими със здравословната диета, но това се дължи най-вече на погрешни схващания. Вписва ли се мексиканската храна в една здравословна и балансирана диета? Абсолютно да!

Докато основните храни на мексиканците като домати, тиква и царевица обикновено се приемат за здравословни, има още цяла допълнителна категория здравословни мексикански храни, които трябва да се имат предвид.

Някои мексикански храни като семена от чиа, тиква и кактус са много популярни в света на здравословното хранене, но много купувачи не ги разпознават като мексикански.

Ето 10  мексикански храни, които трябва да опитате и дори да направите неизменна част от вашата здравословна диета.
1. Чили
Може да не мислите за лютите чушки като за зеленчук, но независимо дали харесвате халапеньо или по-меките поблано, всички люти чушки могат да се числят към приема на зеленчуци за деня.

Точно като другите зеленчуци, лютите чушки осигуряват голямо разнообразие от витамини, като витамин С и витамин. Въпреки че лютата чушка може да бъде богат източник на тези витамини, може да е трудно да се изяде достатъчно голяма порция от по-пикантните сортове, за да се достави значително количество микроелементи за организма. Ако случаят е такъв, все още можете да получите витаминните ползи от чилито, но от по-меки сортове като побланос.

Освен това, съединението, което прави лютите чушки пикантни – капсаицин – се свързва с понижени нива на общия холестерол.

2. Боб
Фасулът и другите бобови растения отдавна се свързват с намален LDL холестерол и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Фасулът също може да бъде полезен за хора с диабет тип 2, тъй като се свързва с подобрена инсулинова чувствителност.

Въпреки че бобът е много полезен за здравето, много хора не са сигурни как да го включат  в диетата си. Мексиканската кухня може да ни помогне по-редовно да включваме боб в менюто си, тъй като той обикновено се сервира с мексиканските ястия като гарнитура или като част от основното. Обикновената гарнитура от ориз и боб е класика и може да добави доста полезни хранителни вещества към диетата ни.

3. Семена от чиа
Семената от чиа бързо набраха популярност в Съединените щати и е Европа през последните няколко десетилетия. Те често се включват в смутита, пудинги и конфитюри.

Тези малки семена са известни със своя неутрален на вкус, но и като лесен начин за добавяне на фибри, калций и противовъзпалителни омега-3 мазнини.

Това, което може би не знаете е, че семената от чия са традиционна мексиканската храна. В мексиканската кухня те обикновено се консумират в напитки, комбинирани с вода или плодов сок.

4. Пепитас (тиквени семки)
В мексиканската кухня тиквените семки са повече от есенно лакомство. Могат да се консумират през цялата година, със или без черупките.

Освен че се яде като лека закуска, пепитата често се използва в сосове (пипиан и моле, например) или подправки.

Тиквените семки са растителен източник на протеини, желязо и цинк. Тези хранителни вещества обикновено се свързват с животински продукти, така че пепитас е чудесен избор за вегани и вегетарианци, които следят да не изпаднат в някакви хранителни дефицити.

5. Тиква
Не само семената й са здравословни. Тиквата е храна с мексикански произход, която е богат източник на витамин А, който може да подобри здравето на очите.

В мексиканската кухня тиквата може да се използва в супи или като десерт. Захаросаната тиква е един традиционен десерт, който е особено популярен около празници.

10-те най-здравословни мексикански храни, II част

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares