Индийската кухня е обширен и разнообразен кулинарен свят, известен със своите богати вкусове, ароматни подправки и живи цветове. С история, която обхваща хиляди години, индийската храна е дълбоко вкоренена в традицията и културата и се е развила с течение на времето, за да включи влияния от различни региони и религии.
От огненото къри на юг до деликатното биряни на север, индийската кухня предлага широка гама от ястия, които отговарят на всички вкусове и предпочитания. Използването на подправки като кимион, кориандър, куркума и гарам масала е отличителен белег на индийската кухня, добавяйки дълбочина към вкуса на всяко ястие.
Вегетарианството също е важен аспект на индийската кухня, с разнообразие от вкусни и здравословни вегетариански ястия като чана масала, палак панир и алоо гоби.
Ето две класически индийски рецепти:
Маслено пиле
Необходимите продукти:
- 500 гр обезкостени пилешки гърди, нарязани на хапки;
- 1 чаша кисело мляко;
- 1 супена лъжица паста от джинджифил;
- 1 с. л. чеснова паста;
- 2 супени лъжици масло;
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 2 супени лъжици кориандър на прах;
- 1 ч. л. кимион на прах;
- 1 чаена лъжичка гарам масала;
- 1 чаена лъжичка куркума на прах;
- 1 чаена лъжичка чили на прах;
- 1 чаша доматено пюре;
- 1/2 чаша течна сметана;
- сол на вкус;
- листа пресен кориандър за украса.
Начин на приготвяне
В купа смесете пилето с киселото мляко, пастата от джинджифил и пастата от чесън. Покрийте и мариновайте в хладилника за поне 30 минути.
Загрейте маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и го запържете, докато стане златисто кафяв.
Добавете кориандър на прах, кимион на прах, гарам масала, куркума на прах и червен чили на прах. Пържете 1 минута.
Добавете маринованото пиле в тигана и го запържете до готовност.
Добавете доматеното пюре и гответе 10 минути или докато сосът се сгъсти.
Добавете сметаната и сол на вкус. Гответе още 2-3 минути.
Гарнирайте с пресни листа кориандър и сервирайте горещо с хляб наан или задушен ориз.
Чана Масала
Необходимите продукти:
- 2 чаши нахут (варен или консервиран);
- 2 супени лъжици олио;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 ч. л. паста от джинджифил;
- 1 люта чушка, нарязана;
- 1 ч. л. кимион на прах;
- 1 ч. л. кориандър на прах;
- 1/2 чаена лъжичка куркума на прах;
- 1/2 чаена лъжичка гарам масала;
- 1 ч. л. сол;
- 1 чаша доматено пюре;
- 1/4 чаша вода;
- листа пресен кориандър за украса.
Начин на приготвяне
Загрейте олиото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и го запържете, докато стане златисто кафяв.
Добавете чесъна, джинджифиловата паста и зеления чили. Запържете 1-2 минути.
Добавете кимиона на прах, кориандъра на прах, куркумата на прах, гарам масала и сол. Запържете 1-2 минути.
Добавете нахута в тигана и разбъркайте добре със сместа от подправки.
Добавете доматеното пюре и водата. Разбъркайте добре и оставете да къкри 15-20 минути, като разбърквате от време на време.
Гарнирайте с пресни листа кориандър и сервирайте горещо с хляб наан или задушен ориз.