Кои храни могат да ни помогнат да откажем цигарите?

Кои храни могат да ни помогнат да откажем цигарите?

Отказът от тютюнопушене е труден процес, но с изключително значение за подобряването на здравето. Ще се запитате какво общо има диетата със спирането на цигарите?

Може да се изненадате, но двете неща са доста свързани. Например, след като спрете да пушите ще забележите, че храната вече има по-силен, по-приятен вкус от преди. Също така е твърде вероятно апетитът ви да се покачи и следователно трябва да внимавате как се храните, за да не качите много килограми.

А дали има храни, които могат да ни помогнат в мисията да спрем да пушим? Оказва се, че да. Вижте кои храни (плюс една напитка), ще ви помогнат да се превърнете от пушач в непушач.

Плодове и зеленчуци

Цигарите блокират усвояването на важни хранителни вещества, като калций и витамини C и D. Например, пушенето само на една цигара отнема от тялото 25 мг витамин C. Включването на повече плодове и зеленчуци в диетата ви ще възстанови тези хранителни вещества и, както някои изследвания показват, може да помогне за намаляване на желанието за пушене.

Чай от женшен

Някои изследвания предполагат, че женшенът може да бъде терапевтичен при никотинова зависимост, тъй като може да отслаби ефекта на допамина – невротрансмитер в мозъка, който се свързва с удоволствието и се освобождава при пушене на тютюн. Пиенето на чай от женшен може да намали субективното ви усещане за привлекателността на цигарите, а това е чудесна възможност.

Кои храни могат да ни помогнат да откажем цигарите? - smoking

Мляко и млечни продукти

Пушачите съобщават, че пиенето на мляко влошава вкуса на цигарите. Повечето пушачи смятат, че консумацията на мляко и млечни продукти после при пушене придава на цигарите горчив привкус.

Дъвки и ментови бонбони без захар

Дъвките и ментовите бонбони да нов вид „ангажимент“ за устата ви, който може да замени пушенето когато изпитате силно желание за него. Плюс това, както дъвката и бонбона са „по-дългосрочно“ занимание в сравнение с времето, необходимо за изпушването на една цигара.

Избирайте дъвки без захар и все пак бъдете внимателни с количествата бонбони, за да не пострадат зъбите и фигурата ви.

Знанието какво да избягвате да консумирате, когато се опитвате да откажете цигарите, също ще помогне. Храните и напитките, за които е доказано, че подобряват вкуса на цигарите и предизвикват желание за пушене, включват алкохол, кофеин, месо, сладки и пикантни храни.

Ето още идеи какво да похапвате, докато сте в процес на отказване на тютюнопушенето:

За бърза закуска

  • пълнозърнеста бисквита или багел;
  • пълнозърнест мъфин;
  • плодове като ябълка, банан, праскова;
  • несолени ядки;
  • свеж сандвич;
  • зеленчукови пръчици (моркови, целина, краставици, зелени чушки и др.);
  • пуканки (без масло);
  • смути от плодове и кисело мляко.

Колкото и да ви е трудно, не се отказвайте. Дори може да използвате момента да подобрите и хранителните си навици, което допълнително ще подкрепи вашето здраве. Дори да качите някой и друг килограм, когато вече сте преодолели никотиновата си зависимост, лесно ще се справите и с тях. Тялото ви ще ви бъде благодарно!



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares