Как да поддържаме здравословно тегло?

Как да поддържаме здравословно тегло?

Ако се борите да поддържате теглото си или да свалите няколко излишни килограма, знайте, че не сте сами. Много хора в България и по света са или с наднормено тегло, или със затлъстяване, поради което здравословното хранене и поддържането на здравословно телесно тегло стават по-важни от всякога.

За да подобрите ежедневието си, от съществено значение е да имате здравословен начин на живот, но може да е трудно човек да се ориентира какво точно означава това, предвид безбройни съвети, програми, режими, продукти за здраве и т. н. Всъщност няма точна универсална рецепта как да отслабнете, но има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате здравословен начин на живот и да поддържате здравословно тегло.

Ето няколко съвета:

Следете размера на порциите си

Яденето на по-малки порции може да ви помогне да избегнете приема на твърде много калории и да ви позволи да включите повече от храните, които обичате, в ежедневието си.

Яжте качествена храна

Храните с високо съдържание на захар и калории водят до наддаване на тегло, ако не внимавате. Изберете храни с високо съдържание на хранителни вещества и вкус, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Не е нужно да жертвате любимите си храни, за да се погрижите за тялото си – добре е да си и позволявате, вместо абсолютно да се лишавате от тях, но това наистина трябва да е от време на време и не в големи количества.

Пий повече вода

Пиенето на вода, заедно с избора на добра храна и ежедневните упражнения, може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Как да поддържаме здравословно тегло? - weight loss image kashif

Следете какво и колко ядете

Много хора не са наясно колко точно калории консумират, поради което е важно да проследявате и наблюдавате общите калории, които ядете и пиете всеки ден. Ако искате да отслабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото ядете или пиете.

Упражнявайте се всеки ден

Вашето телесно тегло се влияе от количеството енергия, което приемате, но и от количеството, което използвате. Ако искате да поддържате сегашното си телесно тегло, ще трябва да използвате толкова енергия, колкото консумирате, а за да отслабнете, трябва да използвате повече енергия, отколкото консумирате.

Намерете добра тренировъчна програма, която включва както кардио, така и силова тренировка. Ползите от ежедневните упражнения са повече от просто поддържане на телесното тегло под контрол. Упражненията също изграждат мускули, укрепват сърцето ви и помагат на тялото ви да функционира по най-добрия начин.

Спете повече

Хората, които не спят достатъчно, често са склонни да ядат повече храна, отколкото им е необходимо, като начин да конпенсират липсата на енергичност. Отделяйте време всеки ден, за да спите достатъчно. Това ще ви помогне да функционирате по-добре през целия ден и ще ви предпази от допълнително хранене.

Поставете си цел и се придържайте към нея

За да постигнете всяка цел, трябва да знаете къде се намирате в момента. Разберете своя индекс на телесна маса (ИТМ) и се опитвайте да го контролирате в здравословните граници. По-добре е да започнете с малки, краткосрочни цели, които знаете, че ще можете да постигнете. Това ще ви помогне да останете по пътя към дългосрочните ви цели.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares