2 рецепти от цветна и ароматна Индия

2 рецепти от цветна и ароматна Индия

Индийската кухня е обширен и разнообразен кулинарен свят, известен със своите богати вкусове, ароматни подправки и живи цветове. С история, която обхваща хиляди години, индийската храна е дълбоко вкоренена в традицията и културата и се е развила с течение на времето, за да включи влияния от различни региони и религии.

От огненото къри на юг до деликатното биряни на север, индийската кухня предлага широка гама от ястия, които отговарят на всички вкусове и предпочитания. Използването на подправки като кимион, кориандър, куркума и гарам масала е отличителен белег на индийската кухня, добавяйки дълбочина към вкуса на всяко ястие.

Вегетарианството също е важен аспект на индийската кухня, с разнообразие от вкусни и здравословни вегетариански ястия като чана масала, палак панир и алоо гоби.

Ето две класически индийски рецепти:

Маслено пиле

2 рецепти от цветна и ароматна Индия - butter chicken 1200x1200 c

Необходимите продукти:

  • 500 гр обезкостени пилешки гърди, нарязани на хапки;
  • 1 чаша кисело мляко;
  • 1 супена лъжица паста от джинджифил;
  • 1 с. л. чеснова паста;
  • 2 супени лъжици масло;
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 супени лъжици кориандър на прах;
  • 1 ч. л. кимион на прах;
  • 1 чаена лъжичка гарам масала;
  • 1 чаена лъжичка куркума на прах;
  • 1 чаена лъжичка чили на прах;
  • 1 чаша доматено пюре;
  • 1/2 чаша течна сметана;
  • сол на вкус;
  • листа пресен кориандър за украса.

Начин на приготвяне

В купа смесете пилето с киселото мляко, пастата от джинджифил и пастата от чесън. Покрийте и мариновайте в хладилника за поне 30 минути.

Загрейте маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и го запържете, докато стане златисто кафяв.

Добавете кориандър на прах, кимион на прах, гарам масала, куркума на прах и червен чили на прах. Пържете 1 минута.

Добавете маринованото пиле в тигана и го запържете до готовност.

Добавете доматеното пюре и гответе 10 минути или докато сосът се сгъсти.

Добавете сметаната и сол на вкус. Гответе още 2-3 минути.

Гарнирайте с пресни листа кориандър и сервирайте горещо с хляб наан или задушен ориз.

Чана Масала

2 рецепти от цветна и ароматна Индия - chana masala recipe featured

Необходимите продукти:

  • 2 чаши нахут (варен или консервиран);
  • 2 супени лъжици олио;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 ч. л. паста от джинджифил;
  • 1 люта чушка, нарязана;
  • 1 ч. л. кимион на прах;
  • 1 ч. л. кориандър на прах;
  • 1/2 чаена лъжичка куркума на прах;
  • 1/2 чаена лъжичка гарам масала;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1 чаша доматено пюре;
  • 1/4 чаша вода;
  • листа пресен кориандър за украса.

Начин на приготвяне

Загрейте олиото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и го запържете, докато стане златисто кафяв.

Добавете чесъна, джинджифиловата паста и зеления чили. Запържете 1-2 минути.

Добавете кимиона на прах, кориандъра на прах, куркумата на прах, гарам масала и сол. Запържете 1-2 минути.

Добавете нахута в тигана и разбъркайте добре със сместа от подправки.

Добавете доматеното пюре и водата. Разбъркайте добре и оставете да къкри 15-20 минути, като разбърквате от време на време.

Гарнирайте с пресни листа кориандър и сервирайте горещо с хляб наан или задушен ориз.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares