Тази две рецепти имат лек и свеж вкус. Идеални са за бърз здравословен обяд или вечеря.
Бързи спагети със зеленчуци
Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: 10 до 30 минути
Порции: 2
Необходимите продукти:
- 150 грама пълнозърнести спагети;
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
- 1 жълта чушка, почистена от семките и нарязана на парчета около 2 см;
- 1 тиквичка, обрязана и нарязана на парчета около 2 см;
- 200 грама чери домати;
- 2 глави зелен лук, подрязани и нарязани;
- ¼ ч. л. сушени люти чушки;
- ½ малък лимон, ситно настъргана кора и сок;
- 2 големи шепи млади листа от спанак (около 75 грама);
- морска сол и прясно смлян черен пипер;
- настърган пармезан (или алтернативно вегетарианско твърдо сирене), за сервиране (по желание).
Начин на приготвяне
Напълнете наполовина голяма тенджера с вода и я оставете да заври. Добавете пастата и върнете да заври отново. Гответе 12 минути или докато омекнат, като разбърквате от време на време.
Докато пастата се готви, в голям тиган на среден огън загрейте 1 супена лъжица олио и запържете чушката, тиквичките и целите домати за 5 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете останалото олио и пресния лук и гответе за 4-5 минути, или докато всички зеленчуци омекнат и леко покафенеят, като разбърквате редовно. Доматите трябва да са меки, за да пуснат сока си, за да се получи лек сос, който да покрие пастата.
Добавете сушени люти чушки, лимоновата кора и сока и гответе за няколко секунди. Разбъркайте с 1 черпак от горещата вода за варене на пастата и овкусете със сол и черен пипер.
Отцедете пастата, след това върнете в тенджерата и добавете зеленчуците и листата спанак. Хвърлете заедно на слаб огън за 1-2 минути или докато спанакът омекне и увехне. Разпределете между две плитки купи и сервирайте, поръсени с настърган пармезан, ако желаете.
Спагети с веган кюфтенца
Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: от 1 до 2 часа
Порции: 4
Необходимите продукти:
За кюфтетата
- 250 грама цветчета карфиол, сварени и охладени (приблизително половин глава карфиол);
- 200 грама замразен нарязан спанак, размразен и изцеден;
- 400 грама консервиран черен боб, отцеден;
- 2 скилидки чесън, счукани или настъргани;
- 2 ч. л. соев сос;
- 1 ч. л. смес от сушени билки;
- 150 грама фини овесени ядки.
За соса
- 2 х 400 г консерва нарязани домати;
- 200 грама печени червени чушки от буркан, отцедени;
- 30 грама доматено пюре;
- 2 скилидки чесън, счукани или настъргани;
- зехтин;
- 250 грама пълнозърнести спагети.
Начин на приготвяне
Сварете цветчетата карфиол в тиган с вряща вода за 7-8 минути, докато омекнат, но все още поддържат формата си. Отцедете ги внимателно, след което ги преместете да изстинат върху чиния, постлана с домакинска хартия.
Настържете сварения карфиол с ренде за сирене в купа, след това добавете спанака, боба, чесъна, соевия сос и сместа от билки. Минете сместа с преса за картофи до образуване на груба паста.
Добавете овесените ядки в купата и разбъркайте, за да се смесят. Оформете сместа на топки за кюфтенца, сложете ги в поднос или чиния и охладете за поне 30 минути, докато стегнат.
Загрейте фурната до 180 C.
За да направите соса, изсипете консервираните домати в кана с чушките, доматеното пюре, чесъна и 350 мл вода. Разбийте до гладък сос с ръчен пасатор.
Загрейте малко в олио в устойчива на фурна тенджера с широк капак или гювеч. Изпържете зеленчуковите топчета на порции до златисто-кафяво, после ги прехвърлете в чиния с решетъчна лъжица, когато са готови.
В тавата се изсипва половината от соса, а отгоре се нареждат подсушените спагети. Кюфтенцата се разпределят върху пастата, след което се заливат с останалия сос. Оставете да заври, след това покрийте с капак и прехвърлете във фурната за 25 минути.
Разбъркайте всичко леко преди сервиране.