Когато минат празничните дни и сме си похапнали настина добре от празничната трапеза, често ни оставят значителни количества от традиционните лакомства. Вижте как да употребите поизсъхналите козунаци, които вече не са привлекателна храна за никой у дома. Дайте им нов живот с някое от нашите три предложения – рецепти с изсъхнал козунак.
Пържени филийки от козунак
Необходимите продукти:
- 4 филийки козунак;
- 3 яйца;
- 1/4 чаша мляко;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
- масло или олио за пържене;
- кленов сироп или пудра захар за сервиране.
Начин на приготвяне
В плитка чиния разбийте заедно яйцата, млякото, ваниловия екстракт, канелата и индийското орехче.
Потопете всяка филия козунак в яйчената смес, като намажете и двете страни.
В тиган на среден огън разтопете една супена лъжица масло или олио.
Запържете всяка филия хляб за 2-3 минути от всяка страна до златисто кафяво.
Сервирайте филийките горещи с кленов сироп или пудра захар.
Великденски пудинг
Необходими продукти:
- 4 чаши нарязан на кубчета козунак;
- 2 чаши мляко;
- 2-3 ч. л. компот по желяние;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- 4 яйца;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
- 1/2 чаша стафиди или смлени ядки (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (180°C).
Разстелете нарязания на кубчета козунак в намаслена тавичка. По желание може да го сиропирате малко с няколко лъжички компот.
В купа за смесване разбийте заедно млякото, сметаната, яйцата, захарта, ваниловия екстракт, канелата и индийското орехче.
Изсипете сместа върху козунака в съда за печене и разбъркайте, за да се покрие.
Ако желаете, поръсете стафиди или нарязани ядки върху горната част на пудинга.
Печете 45-50 минути или докато горната част стане златисто кафява и кремът се стегне.
Сервирайте пудинга топъл или охладен.
Великденски сладкиш
Необходимите продукти:
- 6 чаши нарязан на кубчета козунак;
- 8 яйца;
- 1 1/2 чаши мляко;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
- 1/4 чаена лъжичка сол;
- 1/4 чаша кленов сироп;
- 1/4 чаша нарязани ядки (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (180°C).
Разстелете нарязания на кубчета козунак в намаслена тавичка.
В купа за смесване разбийте заедно яйцата, млякото, сметаната, ваниловия екстракт, канелата, индийското орехче и солта.
Изсипете яйчената смес върху козунака в съда за печене и разбъркайте, за да се покрие.
Поръсете кленовия сироп върху горната част на пудинга.
По желание отгоре гювечът се поръсва със смлени ядки.
Печете 40-45 минути или докато горната част стане златисто кафява и кремът се стегне.
Оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.