3 рецепти с изсъхнал козунак

3 рецепти с изсъхнал козунак

Когато минат празничните дни и сме си похапнали настина добре от празничната трапеза, често ни оставят значителни количества от традиционните лакомства. Вижте как да употребите поизсъхналите козунаци, които вече не са привлекателна храна за никой у дома. Дайте им нов живот с някое от нашите три предложения – рецепти с изсъхнал козунак.

Пържени филийки от козунак

Необходимите продукти:

  • 4 филийки козунак;
  • 3 яйца;
  • 1/4 чаша мляко;
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
  • 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
  • масло или олио за пържене;
  • кленов сироп или пудра захар за сервиране.

Начин на приготвяне

В плитка чиния разбийте заедно яйцата, млякото, ваниловия екстракт, канелата и индийското орехче.

Потопете всяка филия козунак в яйчената смес, като намажете и двете страни.

В тиган на среден огън разтопете една супена лъжица масло или олио.

Запържете всяка филия хляб за 2-3 минути от всяка страна до златисто кафяво.

Сервирайте филийките горещи с кленов сироп или пудра захар.

Великденски пудинг

3 рецепти с изсъхнал козунак - iga recipes image post

Необходими продукти:

  • 4 чаши нарязан на кубчета козунак;
  • 2 чаши мляко;
  • 2-3 ч. л. компот по желяние;
  • 1/2 чаша готварска сметана;
  • 4 яйца;
  • 1/2 чаша кристална захар;
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
  • 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
  • 1/2 чаша стафиди или смлени ядки (по желание).

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 350°F (180°C).

Разстелете нарязания на кубчета козунак в намаслена тавичка. По желание може да го сиропирате малко с няколко лъжички компот.

В купа за смесване разбийте заедно млякото, сметаната, яйцата, захарта, ваниловия екстракт, канелата и индийското орехче.

Изсипете сместа върху козунака в съда за печене и разбъркайте, за да се покрие.

Ако желаете, поръсете стафиди или нарязани ядки върху горната част на пудинга.

Печете 45-50 минути или докато горната част стане златисто кафява и кремът се стегне.

Сервирайте  пудинга топъл или охладен.

Великденски сладкиш

3 рецепти с изсъхнал козунак - f33lpeurnnbznlbmqxhmohrqya

Необходимите продукти:

  • 6 чаши нарязан на кубчета козунак;
  • 8 яйца;
  • 1 1/2 чаши мляко;
  • 1/2 чаша готварска сметана;
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
  • 1/4 чаена лъжичка смляна канела;
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
  • 1/4 чаена лъжичка сол;
  • 1/4 чаша кленов сироп;
  • 1/4 чаша нарязани ядки (по желание).

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 350°F (180°C).

Разстелете нарязания на кубчета козунак в намаслена тавичка.

В купа за смесване разбийте заедно яйцата, млякото, сметаната, ваниловия екстракт, канелата, индийското орехче и солта.

Изсипете яйчената смес върху козунака в съда за печене и разбъркайте, за да се покрие.

Поръсете кленовия сироп върху горната част на пудинга.

По желание отгоре гювечът се поръсва със смлени ядки.

Печете 40-45 минути или докато горната част стане златисто кафява и кремът се стегне.

Оставете  да изстине за няколко минути преди сервиране.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares