Сиренето Чедър е харесвано от мнозина и вече е част от трапезата на много българи. То има много качества и е ценна съставка в различни рецепти. Вижте нашите три предложения за ястия с това невероятно сирене!
Бургери с бекон и чедър
Необходимите продукти:
- 1 килограм телешка кайма;
- 8 резена бекон;
- 120 грама сирене чедър, нарязано на малки кубчета;
- сол и черен пипер на вкус;
- питки за бургер;
- маруля, домат, лук.
Начин на приготвяне
Загрейте предварително грил или тиган на котлон до средно висока температура.
Разделете телешката кайма на 4 равни части и ги оформете на за бургер.
Овкусете месото със сол и черен пипер.
Поставете няколко кубчета сирене чедър в центъра на всяка месото и го сгънете около сиренето, като го запечатате напълно.
Увийте 2 резена бекон около всеки така приготвеното месо за бургер, като ги закрепите с клечки за зъби, ако е необходимо.
Печете на грил за около 5-6 минути от всяка страна или докато беконът стане хрупкав и сиренето се разтопи.
Запечете питките за бургер на скара или грил тиган.
Сглобете бургерите с гарнитури по избор, като маруля, домат и лук.
Сервирайте пълнените с чедър и бекон бургери, докато са още топли.
Запеканка с броколи със сирене чедър
Необходимите продукти:
- 4 чаши цветчета броколи;
- 1 чаша сирене чедър, настъргано;
- 1 чаша прясно мляко;
- 2 супени лъжици универсално брашно;
- 2 супени лъжици масло;
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/4 чаша галета (по желание).
Начин на приготване
Загрейте фурната си до 350°F (175°C) и леко намаслете съда за гювеч.
Сварете цветчетата броколи на пара, докато омекнат леко. Отцедете ги и ги оставете настрана.
В тенджера разтопете маслото на среден огън.
Добавете брашното към разтопеното масло и разбийте до гладкост. Гответе 1-2 минути.
Постепенно добавете млякото, чесъна на прах, солта и черния пипер. Продължете да готвите и разбивате, докато сосът се сгъсти.
Свалете тенджерата от огъня и разбъркайте настърганото сирене чедър, докато се разтопи и стане гладко.
Сложете задушените броколи в подготвения гювеч и ги залейте със соса. Разбъркайте добре, за да покриете броколите.
По желание поръсете гювеча отгоре за хрупкава коричка.
Печете в предварително загрята фурна за 20-25 минути или докато гювечът се загрее и горната част стане златисто кафява.
Извадете от фурната и оставете леко да се охлади преди сервиране.
Пълнени пилешки гърди с чедър и спанак
Необходимите продукти:
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
- 120 грама сирене чедър, нарязано;
- 2 чаши пресни листа от спанак;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка чесън на прах;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 375°F (190°C) и намаслете тава за печене.
С помощта на остър нож изрежете джоб отстрани на всяка пилешка гърда.
Напълнете всяка пилешка гърда с резени сирене чедър и шепа листа спанак.
Подправете пилешките гърди с чесън на прах, сол и черен пипер.
Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура.
Запържете пълнените пилешки гърди за около 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисто кафяви.
Прехвърлете пилешките гърди в намаслена форма за печене.
Печете в предварително загрята фурна за 20-25 минути или докато пилето се изпече и сиренето се разтопи.
Извадете от фурната и оставете пилето няколко минути преди сервиране.
Нарежете пълнените пилешки гърди и ги поднесете с гарнитура по избор, като печени зеленчуци или картофено пюре.