Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата представлява режим за отслабване, в който в пет дни от седмицата се храните както вие прецените, а в останалите два драстично намаляте калориите. Диетата стана изключително популярна през последните години.

Няколко са основните фактори, които я направиха толкова предпочитана. Първо, че диетата не е сложна за разбиране и изпълнение. Пет дена хората, които я следват няма нужда да мислят и да са твърде ангажирани с начина си на хранене.

Препоръчва се да се стремят към „нормален брой“ калории – нито много, нито малко. Само два са дните, в които се предполага, че трябва да положат повече усилия. През тези дни, следващите диетата трябва  да ядат само 25% от обичайния си общ калориен прием – в цифри това ще рече 500 калории за жените и 600 за мъжете.

Няма ограничения за видовете храни, които можете да ядете, но е добре да се наблягне на балансирана здраволсовна диета, богата на хранителни вещества.

Диетата 5:2 - защо тя се превърна в хит? - shutterstock 1053637172

Какви резултати могат да очакват двата пола?  

Жените могат да очакват да свалят около 500 грама на седмица с диетата, а мъжете приблизително същото тегло, ако не и малко повече.

Плюсове на диетата 5:2

Твърди се, че 5:2 и подобни диети с периодично гладуване, са по-лесни за спазване от традиционното ограничаване на калориите. Много от другите диети ограничават цели групи храни, което е наистина трудно за следване. Гладуването, защото такъв нисък прием на калории, организмът възприема като гладуване, също не е за всеки. Хубавото при 5:2 е, че усилията са насочени в един не голям период от време – 2 дена, след което има облекчение във формата на хранене  в норма. Така се балансират усилията, целите се постигат, макар и малко по-бавно.

Ограничаването на калориите, когато е в разумни граници, се свързва с определени ползи, като например:

  • подобряване на мозъчната функция;
  • намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и рак;
  • подобряване нивата на холестерола и контрола на кръвната захар.

Диетата 5:2 - защо тя се превърна в хит? - 5 2 diet feature

За кого диетата не е подходяща?

Както при всички диети, бременните и кърмещите жени, както и диабетиците на лекарства, трябва да потърсят медицински съвет, преди да започнат програма с ограничено хранене. Освен това този вид диета може да не е безопасна за тийнейджъри и деца, които има вероятност да пропуснат важни хранителни вещества, необходими за растежа и може да са изложени на риск от развитие на нездравословни хранителни навици.

Неприятни усещания, свързани със следването на тази диета са липса на енергия в дните с ограничени калории, лоша концентрация, главоболие и световъртеж. Важно е да се приемат мног течности, за да бъде организма винаги добре хидратиран. Именно дехидратацията може да бъде причина за главоболие и умора.

Как по-лесно да следвате диетата?

Включете зеленчуци и протеини в дните на с малко калории, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини като пилешко, риба, пуешко и млечни храни. Не е задължително двата дни с малко калории да са последователни. Може единия да е началото или в края на седмицата, а другия в средата.

Когато спазвате която и да е нискокалорична диета, важно е всяка калория да бъде полезна – това означава да избирате богати на хранителни вещества храни. Много по-добре е да изберете постни протеини като птиче месо и зеленчуци, отколкото готови преработени ястия. Така ще контролирате апетита, ще се чувствате добре и тялото ви ще бъде снабдено с необходимите му витамини и минерали, въпреки ограничения прием на калории, като в същото време ще освобождава от излишните мазнини.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares