Някой от гостите ви може да не е почитател на месото. Имайте вариант и за него. Ето нашето предложение.
Печени картофи с чедър
Необходимите продукти:
(порции 6-8)
- 1 кг картофи, тънко нарязани;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 3 супени лъжици несолено масло;
- 3 супени лъжици универсално брашно;
- 2 чаши пълномаслено мляко;
- 1/2 ч. л. чесън на прах;
- 1 ч. л. сол;
- 1/4 ч. л. черен пипер;
- 2 чаши настъргано сирене чедър.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Намаслете тава за печене с приблизителни размери около 20×40 см.
Наредете картофите и лука в съда за печене.
В тенджера разтопете маслото на среден огън. Разбийте брашното до гладкост. Постепенно прибавяйте млякото и бъркайте до гладкост.
Добавете чесъна на прах, солта и черния пипер. Оставете да заври и гответе 2-3 минути или докато се сгъсти.
Разбъркайте настърганото сирене чедър, докато се разтопи и стане гладко.
Изсипете сиренения сос върху картофите и лука в съда за печене.
Покрийте съда с фолио и печете 1 час.
Отстранете фолиото и печете още 15-20 минути или докато горната част стане златистокафява и мехурчеста.
Великденски хлебчета
Тези хлебчета са колкото красиви, толкова и вкусни. Кръстът отгоре им се прави специално за празника.
Необходимите продукти:
12 броя
- 3/4 чаша топло мляко;
- 1 супена лъжица активна суха мая;
- 1/3 чаша кристална захар;
- 3 1/2 чаши универсално брашно;
- 1 ч. л. сол;
- 1 ч. л. смляна канела;
- 1/2 ч. л. смляно индийско орехче;
- 1/4 ч. л. смлян карамфил;
- 1/4 чаша несолено масло, разтопено;
- 1/4 чаша топла вода;
- 1 голямо яйце;
- 1/2 чаша стафиди;
- 1 яйчен белтък;
- 1 супена лъжица вода;
- 1/2 чаша пудра захар;
- 1 супена лъжица мляко.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете топлото мляко, маята и захарта. Оставете да престои 5 минути или докато стане на пяна.
Добавете 3 чаши брашно, сол, канела, индийско орехче, карамфил, масло, топла вода и яйце. Разбъркайте, докато се образува тесто.
Добавете стафидите и разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и месете 10 минути или докато стане гладко и еластично.
Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
Надупчете тестото и го разделете на 12 части. Оформете всяко парче на топка и поставете върху намазнена тава за печене. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
Морковена торта с глазура от крема сирене
Козунаците са вкусни, но тази торта също е част от великденските традиции, макар и в други държави.
Необходимите продукти:
(порции 12)
- 2 чаши универсално брашно;
- 2 ч. л. бакпулвер;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 ч. л. смляна канела;
- 1/2 ч. л. смляно индийско орехче;
- 1/2 ч. л. смлян джинджифил;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1 чаша растително масло;
- 1 чаша гранулирана захар;
- 1 чаша кафява захар;
- 4 големи яйца;
- 2 чаши настъргани моркови;
- 1 чаша смлени орехи (по желание);
- 250 гр крема сирене, омекотено;
- 1/4 чаша несолено масло, омекотено;
- 2 чаши пудра захар;
- 1 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Намаслете две кръгли форми за торта с диаметър 20 см и покрийте дъната им с хартия за печене.
В средна купа разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата за хляб, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта.
В голяма купа разбийте заедно олиото, гранулираната захар, кафявата захар и яйцата до гладкост.
Постепенно добавете сухите съставки към мокрите съставки, като разбивате, докато се смесят.
Сложете настърганите моркови и смлените орехи (ако използвате).
Разпределете тестото равномерно между подготвените форми.
Печете 30-35 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
Оставете блатовете да се охладят напълно преди да добавите глазурата.
В голяма купа разбийте заедно крема сиренето и маслото до гладкост.
Разбийте постепенно пудрата захар и ваниловия екстракт до гладкост.
Поставете единия блат върху чиния за сервиране и нанесете слой глазура отгоре.
Отгоре покрийте с втория блат и намажете с глазура отгоре и отстрани на тортата.
По желание украсете тортата с допълнително смлени орехи.