3 рецепти за Великден

3 рецепти за Великден

Някой от гостите ви може да не е почитател на месото. Имайте вариант и за него. Ето нашето предложение.

Печени картофи с чедър

Необходимите продукти:

(порции 6-8)

  • 1 кг картофи, тънко нарязани;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 3 супени лъжици несолено масло;
  • 3 супени лъжици универсално брашно;
  • 2 чаши пълномаслено мляко;
  • 1/2 ч. л. чесън на прах;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1/4 ч. л. черен пипер;
  • 2 чаши настъргано сирене чедър.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200°.

Намаслете тава за печене с приблизителни размери около 20×40 см.

Наредете картофите и лука в съда за печене.

В тенджера разтопете маслото на среден огън. Разбийте брашното до гладкост. Постепенно прибавяйте млякото и бъркайте до гладкост.

Добавете чесъна на прах, солта и черния пипер. Оставете да заври и гответе 2-3 минути или докато се сгъсти.

Разбъркайте настърганото сирене чедър, докато се разтопи и стане гладко.

Изсипете сиренения сос върху картофите и лука в съда за печене.

Покрийте съда с фолио и печете 1 час.

Отстранете фолиото и печете още 15-20 минути или докато горната част стане златистокафява и мехурчеста.

Великденски хлебчета

Тези хлебчета са колкото красиви, толкова и вкусни. Кръстът отгоре им се прави специално за празника.

3 рецепти за Великден - mary berrys hot cross 65003 16x9

Необходимите продукти:

12 броя

  • 3/4 чаша топло мляко;
  • 1 супена лъжица активна суха мая;
  • 1/3 чаша кристална захар;
  • 3 1/2 чаши универсално брашно;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1 ч. л. смляна канела;
  • 1/2 ч. л. смляно индийско орехче;
  • 1/4 ч. л. смлян карамфил;
  • 1/4 чаша несолено масло, разтопено;
  • 1/4 чаша топла вода;
  • 1 голямо яйце;
  • 1/2 чаша стафиди;
  • 1 яйчен белтък;
  • 1 супена лъжица вода;
  • 1/2 чаша пудра захар;
  • 1 супена лъжица мляко.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете топлото мляко, маята и захарта. Оставете да престои 5 минути или докато стане на пяна.

Добавете 3 чаши брашно, сол, канела, индийско орехче, карамфил, масло, топла вода и яйце. Разбъркайте, докато се образува тесто.

Добавете стафидите и разбъркайте, докато се разпределят равномерно.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и месете 10 минути или докато стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

Надупчете тестото и го разделете на 12 части. Оформете всяко парче на топка и поставете върху намазнена тава за печене. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса за 30 минути.

Морковена торта с глазура от крема сирене

Козунаците са вкусни, но тази торта също  е част от великденските традиции, макар и в други държави.

3 рецепти за Великден - 3

Необходимите продукти:

(порции 12)

  • 2 чаши универсално брашно;
  • 2 ч. л. бакпулвер;
  • 1 ч. л. сода бикарбонат;
  • 1 ч. л. смляна канела;
  • 1/2 ч. л. смляно индийско орехче;
  • 1/2 ч. л. смлян джинджифил;
  • 1/2 ч. л. сол;
  • 1 чаша растително масло;
  • 1 чаша гранулирана захар;
  • 1 чаша кафява захар;
  • 4 големи яйца;
  • 2 чаши настъргани моркови;
  • 1 чаша смлени орехи (по желание);
  • 250 гр крема сирене, омекотено;
  • 1/4 чаша несолено масло, омекотено;
  • 2 чаши пудра захар;
  • 1 ч. л. ванилов екстракт.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200°.

Намаслете две кръгли форми за торта с диаметър 20 см и покрийте дъната им с хартия за печене.

В средна купа разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата за хляб, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта.

В голяма купа разбийте заедно олиото, гранулираната захар, кафявата захар и яйцата до гладкост.

Постепенно добавете сухите съставки към мокрите съставки, като разбивате, докато се смесят.

Сложете настърганите моркови и смлените орехи (ако използвате).

Разпределете тестото равномерно между подготвените форми.

Печете 30-35 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.

Оставете блатовете да се охладят напълно преди да добавите глазурата.

В голяма купа разбийте заедно крема сиренето и маслото до гладкост.

Разбийте постепенно пудрата захар и ваниловия екстракт до гладкост.

Поставете единия блат върху чиния за сервиране и нанесете слой глазура отгоре.

Отгоре покрийте с втория блат и намажете с глазура отгоре и отстрани на тортата.

По желание украсете тортата с допълнително смлени орехи.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares