7 причини за наднормено тегло

7 причини за наднормено тегло

Епидемията от затлъстяване се разраства все повече. Причините за затлъстяването са множество и често са комплексни при всеки един отделен човек. За повечето хора, които се борят с теглото или с проблеми с храненето, един или повече от факторите, които ще опишем тук, вероятно допринасят.

Диета с високо съдържание на ултра-преработени храни

Ако вашата диета е точно такава, проучванията показват, че приемате средно около 500 калории повече на ден, отколкото ако ядете същите храни в техните цели или минимално преработени форми. Ако редовно се храните по този начин, няма как да не натрупате излишни килограми.

Не се наспивате

Лабораторните изследвания на съня показват, че дневният енергиен прием сред хората с лош сън е с около 300 калории по-висок, отколкото сред хората, които отделят достатъчно време, за да наспят и не страдат от влошено качество на съня. С други думи казано, когато тялото ви усеща недоспиване, наваксва липсата на енергия с допълнително хранене.

Често вечеряте с приятели, семейство и колеги

Въпреки че споделянето на времето за хранене е нещо приятно, повечето от нас са силно повлияни от социалните норми и хранителното поведение на другите, което значително увеличава приема на храна в тези условия.

Решението е да помислите предварително колко и каква храна ще изядете на вечерното парти и да внимавате да спазите това. Оставяйки храненето си без наблюдение, значително увеличава шансовете си да приемете твърде много калории, буквално без да се усетите.

7 причини за наднормено тегло - female friends breakfast coffee 732x549 thumbnail

Държите сладки изкушения навсякъде около вас

Ако искате да спрете да пълнеете, не поддържайте богат асортимент от висококалорични храни около себе си. Това е твърде изкушаващо. Ако не живеете сами, помолете за разбиране, за да разчупи рутината, която ви води до системно преяждане.

Нездравословни хранителни навици

Замислете се кога, в каква обстановка преяждане. Какви чувства ви водят до преяждане? С кои храни най-често преяждате? Така ще намерите слабите си места и ще знаете върху какво трябва да работите, за да се избавите от навиците си на преяждане.

Такива ситуации например могат да бъдат:

  • Отваряте на шкафа и виждате любимата ви закуска.
  • Когато сте сами вкъщи и гледате телевизия.
  • Преди или след стресова среща или ситуация на работа.
  • Прибирате се след работа и нямате представа какво има за вечеря.
  • Някой  ви предлага ястие, което е направил „специално за вас“.
  • Минавайки покрай чиния със сладки и бонбони на плота в кухнята или в офиса.
  • Чувствате се отегчени или уморени и мислите, че храната може да ви помогне да подобритен настроението си.

Здравословни причини

Все пак при една част от хората, натрупването на килограми се дължи на метаболитни или други здравословни нарушения. Ако подозирате, че вашият случай е такъв, свържете се с вашия лекар.

Застоял начин на живот

Макар че липсата на активно движение само по себе си не може да бъде решаващ фактор за затлъстяването, тя може да бъде съпътстващ такъв. Килограмите се трупат от излишните калории, които приемаме. Движението може да ни помогне да изгорим част от тях. Все пак, ако те са твърде много, вие ще пълнеете дори и да сте сравнително активни физически.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares