Когато времето навън е студено и не искате нищо повече от това да се сгушите под топлите завивки, няма нищо по-добро от вкусна купа супа, която да стопли сърцето и душата ви.
Това са нашите 3 най-добри рецепти, които ще ви помогнат през хладния сезон:
Ето как да си приготвите ароматен домашен бульон, който може да ползвате за основа и на трите супи.
Гъбен бульон
Необходимите продукти:
- 1 глава нарязан лук
- 2 литра вода
- зехтин
- 3 чаши нарязани гъби
- сол и черен пипер
- Начин на приготвяне:
Започнете като леко запържите нарязания на ситно лук в зехтин докато покафенее. Добавете гъбите и продължете да пържите 5-10 минути докато намалят обема си.
Добавете водата, солта и черния пипер и оставете да ври на ниска до средна температура за 30-40 минути.
Можете обаче да използвате и закупен от магазина или, ако сте любител на месото, използвайте месен бульон, за да подобрите вкуса на супите.
Тиквена супа
Класика за Хелоуин, която е перфектна и през цялата зима.
Необходимите продукти:
- половин средно голяма тиква
- 4-5 средно големи картофа
- 1 настърган морков
- зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата, картофите и морковите на кубчета и ги сложете в тава на фурната. Напръскайте ги със зехтин, малко сол и черен пипер и се запечете 30-45 минути на средна температура.
След като зеленчуците започнат да омекват, извадете супената си бульонна основа и добавете в нея печените зеленчуци.
Гответе на среден огън около час, докато зеленчуците омекнат. След като е готово, пасирайте до съвършена гладкост. Добавете допълнителна сол и черен пипер според вашия вкус. Може да добавите и крема сирене за допълнителен вкус.
Зеленчукова супа
Вкусна супичка с кореноплодни зеленчуци. Класика!
Необходимите продукти:
- 2 средни моркова
- 1 пащърнак
- 2-3 средно големи картофа
- 1 чаша ечемик
- ½ сух грах
- ½ праз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете, като сварите ечемика и сушения грах в бульонната основа на супата. Това може да отнеме известно време, така че ги оставете да къкри на слаб огън между 1-3 часа. Междувременно нарежете зеленчуците на малки кубчета.
След като ечемикът и грахът омекнат, добавете зеленчуците към сместа. Гответе около час, за да оставите вкусовете да се смесят, създавайки този класически вкус. Не забравяйте сол и черен пипер за вкус.
Крем супа от картофи и праз
Тази супа има дълбок вкус и създава уютна атмосфера.
Необходимите продукти:
- 7-8 средно големи картофа
- 1 пълен праз
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин
Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на малки кубчета и се слагат в съд за печене. Напръскайте ги със зехтин, сол и черен пипер и ги запечете на слаб до среден огън, докато започнат да омекват.
След това нарежете праза си на филийки и добавете към основата на супата. След като картофите ви са готови, добавете ги и оставете супата да се готви около 1 час на умерен котлон.
След като е готово, добавете сол и черен пипер за вкус и след това пасирайте до кремообразна текстура.
За допълнителен вкус добавете крема сирене или сметана.