Децата и захарта – факти и съвети по темата

Децата и захарта – факти и съвети по темата

Всички знаем, че твърде много захар е вредно за нас и въпреки това, всеки път, когато отидем в магазина, сме бомбардирани от рафтове, пълни със сладкиши и сладки изкушения. Ние може да имаме волята да кажем „не“ на съблазънта, знаейки опасностите, но децата, от друга страна, просто виждат вкусни лакомства и нито един от недостатъците.

Като отговорни възрастни, нашата роля е да вземем нещата в свои ръце и да ограничим  захарта за деца, но как да стане това в общество, пълно с вкусни сладкиши на всяка крачка?

За деца на възраст между 2 и 11 години препоръките гласят, че са необходими не повече от 6 чаени лъжички на ден или 33 грама захар на ден. Захарта и изобщо въглехидратите дават много енергия на тялото. От друга страна захарните изделия носят много празни калории, без полезни хранителни вещества за децата. Също така захарта има пряко отношение към образуването на кариес и наддаването на тегло.

Влияе ли захарта на поведението на детето?

Побъркано от захарта чудовище? Е, според изследвания – това е мит. Мета-анализът показа, че захарта не изглежда да има какъвто и да е ефект върху поведението или когнитивните способности на децата. Проучванията също така показват, че родителите, които смятат, че когато децата им консумират захар са по-склонни да ги определят като „извън контрол“ или превъзбудени, дори когато им е дадено плацебо. Изглежда твърде много сме свикнали с този мит.

Това, че детето ви не става хиперактивно след няколко хапки лакомство, не означава, че не трябва да следите приема им. Първите години от живота са важни за изграждането на добри хранителни навици за цял живот.

Съвети за намаляване на приема на захар от децата

Когато децата са жадни, не им давайте сок. Дайте им вода, давайте такава на често през деня. По-добре е да дадете цял плод и чаша вода, отколкото само сок. Особено пък купен такъв.

Носете със себе си здравословни закуски под ръка – ядки, сандвич, нарязани зеленчуци като морков и краставица, цели плодове, мляко. Така по-трудно ще посегнете към бисквитите в магазина до парка.

Винаги дръжте у дома плодове на видно и достъпно място. Съблюдавайте детето да има стабилни закуска, обяд и вечеря. Предлагайте повече протеини, защото те засищат за дълго и поддържат нивата на кръвната захар стабилни, а това намалява апетита за сладки храни.

Как да помолите учтиво хората  да не дават захар на детето ви?

Учтиво, но твърдо

Първо и най-важно, опитайте учтивия, но твърд и директен подход. Надяваме се, че „не, благодаря“ ще бъде разбрано, дори ако трябва да го кажете два пъти. Маниерът има значение, така че не забравяйте да добавите „благодаря“. Това е важно, за да не оставите хората обидени, но в същото време да изпълните волята си. Ако това не свърши работа, преминете към стъпка 2.

Бъдете честни

Понякога е необходимо да обясните на семейството или на друг човек, че детето ви не яде захар. Опитайте да отговорите на техните „защо“.

Захарта не трябва да се демонизира. Фокусирането на прекалено много внимание върху нея може да има обратен ефект. Затова просто съблюдавайте цялостния начин на хранене на детето.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares