4 странни, но популярни диети

4 странни, но популярни диети

Измислянето на нова диета отдавна е вече нещо като биснес. Ето защо борят на диетите и на всички киниги, семинари, добавки, приложения и т.н. не спира да расте. Плюс или минус е за една диета да е различна до степен на странност? Преценете сами.

Ендоморфната диета

Ендоморфи са наричани хората, които са склонни да имат по-едри, по-пълни тела, но не непременно дебели или затлъстели. Просто хората, които генетични са по-склонни да наддават по-лесно, особено в средната част на тялото.

Ендоморфната диета е диета, специално създадена за този тип хора. В нея се избягват храни, които могат да доведат до наддаване на тегло в коремната част, като рафинираните въглехидрати например.

4 странни, но популярни диети - restrictive diet

Ендоморфната диета обикновено се състои от 40 процента протеин, 40 процента мазнини и 20 процента въглехидрати. Дали обаче формата на тялото ни трябва да определя начина ни на хранене?

Диетата Sirtfood

Известните диетолози Ейдън Гогинс и Глен Матън казват, че sirtfoods – храни с високо съдържание на сиртуини – група протеини, намиращи се в тялото, които регулират метаболизма – са тайната как да отслабнете и да останете слаби.

Също се твърди, че диетата може да помогне на хората да поддържат мускулната си маса, като същевременоо предпазва последователите си от хронични заболявания.

Част от причината да стане толкова популярена е, че Sirtfood позволява червенотo вино и шоколадa – две неща, които почти всички обичаме. Здравните експерти обаче предупреждават, че препоръчителният прием на калории – само 1000 на ден през първите три дни от диетата – е опасно нисък.

Диетата Sirtfood е разделена на две фази. По време на фаза 1 са ви разрешени само три зелени сока sirtfood и едно пълно хранене, богато на sirtfoods, което възлиза на 1000 калории. В дни от четвърти до седми увеличавате приема на калории до 1500, като приемате два зелени сока и две хранения на ден. Във фаза 2 имате три хранения, богати на sirtfood, и зелен сок.

Диетата sirtfood има редица последователи на знаменитости, включително Адел и Пипа Мидълтън. За съжаление цялата тероия за сиртуините не е доказана научно.

Диетата Дъброу

Диетата Дъброу, създадена от Хедър и Тери Дъброу, е комбинация от периодично гладуване и хранене с ниско съдържание на въглехидрати.

През първите 2-5 дни следвате график на периодично гладуване 16/8 (гладувате 16 часа, ядете 8 часа) и се фокусирате върху постни протеини, здравословни мазнини и зеленчуци без скорбяла.

Фаза 2е по-лека и имате право на няколко хранения по ваше желание. Можете или да следвате график 16/8 периодични гладуване или 12/12. Фаза 3 е фазата на поддържане, в която следвате график 12/12 за пет дни от седмицата и 16/8 за останалите два дни.

Пълните планове са описани в книгата на Дъброу The Dubrow Diet: Interval Eating to Lose Weight and Feel Ageless. Тя получи смесени отзиви от здравни експерти, които признават ползите от перидодичното галдуване, но твърдят, че плановете за хранене, препоръчвани от Дъброу, често са с твърде ниско съдържание на калории. Остава и въпроса всички тези графици имат ли нещо общо с естествения начин на хранене на човека.

4 странни, но популярни диети - hummus healthy food vegetarian 1296x728 header

Диетата GOLO

Диетата GOLO започна да се налага през още 2016 г. Отчасти благодарение на одобрението на д-р Оз, и популярността й не е намаляла и досега.

По същество това е диета с нисък гликемичен индекс – пълна с храни, които не повишават нивата на кръвната захар – създадена от екип от лекари и здравни специалисти.

Един голям компонент на диетата е GOLO  е Release -добавка, създадена от компанията, за която се предполага, че помага за регулиране на нивата на кръвната захар, увеличаване на енергията и намаляване на апетита. Направени са малко изследвания за нейвата ефективност, като всички са били направени, са финансирани от компанията.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares