Веган супа от леща
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 голяма глава лук, нарязана;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 2 средни моркова, нарязани;
- 2 стръка целина, нарязани;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- 1 чаена лъжичка смлян кориандър;
- 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер;
- 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 чаша сушена леща, изплакната и отцедена;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 консерва нарязани на кубчета домати, около 400 грама;
- 2 чаши листа бейби спанак;
- 2 супени лъжици лимонов сок.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура.
Добавете лука и чесъна и запържете за 3 минути.
Добавете морковите и целината и запържете още 5 минути.
Добавете кимион, кориандър, червен пипер, кайен, сол и черен пипер и разбъркайте, за да се покрие.
Добавете лещата, бульона и нарязаните домати. Оставете да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри за 30 минути или докато лещата омекне.
Разбъркайте спанака и лимоновия сок и гответе още 5 минути, докато спанакът омекне.
Веган салата Цезар
Необходимите продукти:
- 1/4 чаша сурово кашу;
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
- 1 супена лъжица дижонска горчица;
- 1 малка скилидка чесън, смляна;
- 1/4 чаена лъжичка морска сол;
- 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
- 1/4 чаша вода;
- 1 глава салата айсберг, нарязана;
- 1/4 чаша веган пармезан;
- 1 чаша крутони.
Начин на приготвяне
Накиснете кашуто във вода за 2-4 часа, след което го отцедете и изплакнете.
В блендер смесете кашу, лимоновия сок, дижонската горчица, чесъна, солта, черния пипер и водата. Блендирайте до гладка смес.
В голяма купа разбъркайте марулята с дресинга, докато се покрие добре.
Отгоре поръсете с веган пармезан и крутони.
Веган овчарски пай от леща
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 голяма глава лук, нарязана;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 2 средни моркова, нарязани;
- 2 стръка целина, нарязани;
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка;
- 1 чаена лъжичка сух розмарин;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 чаша сушена леща, изплакната и отцедена;
- 3 чаши зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша доматен сос;
- 3 чаши картофено пюре.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура.
Добавете лука и чесъна и запържете за 3 минути.
Добавете морковите, целината, мащерката, розмарина, солта и черния пипер. Задушете за още 5 минути.
Добавете лещата, бульона и доматения сос. Оставете да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри за 30 минути или докато лещата омекне.
Прехвърлете сместа от леща в съд за печене.
Върху сместа от леща разпределете картофеното пюре.
Печете 30 минути или докато картофите станат златисто кафяви.
Веган къри от нахут
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 голяма глава лук, нарязана;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица пресен джинджифил, настърган;
- 2 средни моркова, нарязани;
- 1 червена чушка, нарязана;
- 1 супена лъжица къри на прах;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър;
- 1/2 чаена лъжичка куркума;
- 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 консерва нарязани на кубчета домати, 400 грама;
- 1 консерва нахут, изплакнат и отцеден, 400 грама;
- 1 чаша зеленчуков бульон;
- 1 консерва кокосово мляко, 400 грама;
- 2 чаши листа бейби спанак;
- 2 супени лъжици пресен кориандър, нарязан.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура.
Добавете лука и чесъна и запържете за 3 минути.
Добавете джинджифил, моркови и чушка и запържете за още 5 минути.
Добавете къри на прах, кимион, кориандър, куркума, кайен, сол и черен пипер и разбъркайте.
Добавете нарязаните на кубчета домати, нахута и зеленчуковия бульон. Оставете да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри за 15 минути.
Добавете кокосовото мляко и спанака. Гответе още 5 минути, докато спанакът омекне.
Поръсете с пресен кориандър и сервирайте върху ориз или с хляб наан.