Как да не пълнеем по празници?

Как да не пълнеем по празници?

Великден наближава. Идват куп почивните дни с отрупани трапези със всякакви лакомства – от топлите козунаци до ароматното агнешко. Единственият недостатък на тази иначе прекрасна атмосфера е, че често лед празник кантарът показва по-високо число.

Все пак с няколко добри съвета и малко старание, това би могло да се изнегне.

1. Хранете се бавно и внимателно

Бавното, внимателно хранене е известно още като осъзнато хранене. Методът на осъзнатото хранене  може да ви предпази от преяждане, като същевременно ви позволява наистина да се насладите на всяка част от храната. Яжте бавно и се наслаждавайте на всяка хапка, като следите всички сигнали – на глад или н ситост, които ви изпраша вашето тяло. Това е чудесен съвет, който може да опитате да следвате през цялата година, не само по време на празниците.

2. Контролирайте порциите си

Контролът на порциите е ключов, за да се насладите на празничната храна, без да се чувствате нито лишени, нито гузни. Изберете да позлвате по-малки по размер чинии. Това може да помогне да намалите количествата храна.

3. Помислете за менюто

Никой не казва да изключите от него традиционните за празника храни, но помислете да има и други опции, към които да подягте от време на време. Например храни, богати на фибри, като боб, горски плодове, пълнозърнести храни и сушени плодове. Разбира се, не пропускайте и свежите салати.

Как да не пълнеем по празници? - setting the table with local foods

4. Закуска, обяд и вечеря

Придържайте се към препоръчаните три хранения на ден, вместо например да се храните веднъж на ден, най-често на вечеря. Когато пропуснете хранене по-рано през деня, е по-вероятно да преядете на вечеря.

5. Не пропускайте рутинната си тренировка

Не нарушавайте режима си. Ако нямате време или желание да направите обичайната си тренировка, то направете поне част от нея или поне една дълга разходка.

6. Поддържайте налични здравословни опции у дома

Имайте под ръка здравословни продукти за лека закуска, например плодове, зеленчуци, сирене, кисело мляко или хумус. За обяд си направете голяма салата с пъстър асортимент от любими плодове и зеленчуци. Това може да ви позволи да се чувствате по-малко виновни за обилната вечеря, която планирате със семейство и приятели.

7. Помислете два пъти за празничната си напитка

Много празнични напитки, като яйчен пунш, вино, смесени напитки и сайдер, са с високо съдържание на калории. Няма лошо в това да изпиете празнично питие, но след това преминете към вода или напитки с по-малко захар или по-малко калории.

Алкохолните напитки могат да бъдат с високо съдържание на калории и също могат да доведат до преяждане. Ограничете приема на алкохол и изберете по-нискокалорични варианти като лека бира, винени шприцове или водка с газирана вода и лайм.

Как да не пълнеем по празници? - beefeater cocktails ss23 3x2

8. Опитайте се да спите качествено

Не рядко празниците са всъщност доста натоварващи. Опитайте се да спите колкото можете повече. Не забравяйте, че липсата на достатъчно сън, а също и влошеното качеството на съня е свързано с това колко и колко често ядем.

9. Планирайте забавления

Храната е важна на всеки празник, но не е единственото важно. Нека не всичко се върти около нея. Планирайте забавления, излизания и повече приятни занимания. Празникът не бива да минава само около масата.

10. Отпуснете се

Помнете максимата, че не е толково важно как се храним по празниците, а как се храним през всички останали дни.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares