Кое е модерно сега? Какво ново може да видите и опитате в ресторантите по света? Какви са тенденциите и какво се крие зад тях – научете сега!
1. Храните на растителна основа са по-предпочитани от всякога
Това, което мнозина някога смятаха, че се основава на мода, сега е мейнстрийм. Хората масово намаляват консумацията на месо, следват диети на растителна основа или стават вегани. Всъщност броят на онези, които се идентифицират като „вегани“ в САЩ, се е увеличил с 600% през последните три години!
Двигател на тази тенденция са Милениалите, които станаха популяризатори на информацията, относно въздействието, което има консумацията на месо върху околната среда и как се третират животните в процеса.
Резултатът? Ресторантите осъзнаваха необходимостта да се погрижат за този разрастващ се пазар и да актуализират своите менюта, за да предложат вкусни вегански и вегетариански ястия на растителна основа.
Ново в менюто:
- хамбургери без месо
- веган сладоледи
2. Кухня с нулеви отпадъци
Тъй като бързото нарастване на населението натоварва природните ресурси и хранителните запаси, дните на пилеене на храна свършиха. Готвенето от „нос до опашка“ и от „листа до корен“ набира скорост и ресторантите вече намират креативни начини да влязат в този тон.
Трикове за нулеви отпадъци, които да опитате у дома:
- Вместо да изхвърляте пилешките кости, използвайте ги за направа на бульони.
- Опитайте да сложите листа от карфиол в някои от ястията си (пържените листа от карфиол много приличат на вкусен чипс от зеле).
- Използвайте цялата риба – кожа, кости, очи и месо.
- Превърнете морковените листа в разкошно песто или във вкусна гарнитура.
3. Здравословни храни, които са полезни за червата
Все повече изследвания откриват връзки между чревните бактерии и невродегенеративните заболявания като болестта на Паркинсон. Здравите черва са от решаващо значение за управлението на теглото и в борбата с някои заболявания.
С нарастването на осведомеността за ползите от поддържането на здрави черва, модерни станаха храните, които се отразяват благоприятно на чревното здраве. Ферментиралите храни, пребиотиците и пробиотиците стават все по-популярни сред клиентите, както и храните на растителна основа.
Ново в менюто:
- кимчи
- салати със суров лук, чесън или джикама
- гарнитури от растение (например от зеленината на глухарчето)
- ястия с кисело зеле
4. Търсенето на Комбуча се увеличава
Комбуча – това е ферментирал сладък чай с култура от дрожди и бактерии, който стана известен със своите ползи за здравето. Съдържа антиоксиданти и полезни пробиотици и може да избави тялото ви от вредните бактерии.
Въпреки че пиенето на комбуча вече е модерно – хората купуват комплекти комбуча онлайн – тази тенденция само ще нараства, тъй като повече хора осъзнават ползите и ресторантите започват да предлагат тази вкусна напитка.
Ново в менюто:
- чайове с различни вкусове на Комбуча
- Комбуча коктейли
5. Супер храни на прах
Въпреки че тенденцията за супер храни датира от началото на 80-те години, едва през 2000-те тя наистина избухна сред хората, които се грижат за здравето. Това движение непрекъснато се развива и вероятно ще виждате нови супер храни, добавяни към списъка всяка година.
Най-новата мания? Суперхрани на прах – корен от мака (древната южноамериканска суперхрана), какао, смляна куркума и гъби на прах.
Ново в менюто:
- закуска с банан и какао
- смути от бадеми, канела и мака
- куркума лате
- омлет с гъби на прах
Коя от новите тенденции ви допада най-много?