Как да запазите свалените килограми?

Как да запазите свалените килограми?

Достигнали сте желаното тегло? Браво! Това е голямо постижение! Може би ще се изненадате, ако ви кажат, че това е по-лесната част от цялостната задача да се живее със здравословно тегло. По-трудната е да задържите достигнатите килограми, а не да се върнете към старите си навици и стрелката на кантара да тръгне отново нагоре. Това е класически сценарий, известен като йо-йо ефект.

Йо-йо ефектът не е нещо, което се случва на отслабналите хора по някакви мистериозни причини. Той е следствие от редица грешки, които те често допускат след като вече са се успокоили, че са постигнали целта си.

Ключът към достигане на вашето идеално тегло и поддържането му е да направите дългосрочни промени в диетата и начина си на живот, към които можете да се придържате за постоянно.

Съвети за поддържане на теглото

Придържайте се към по-нискокалорично хранене – за да отслабнете, е трябвало да свикнете да ядете по-малко храна. Ако започнете да увеличавате калориите си прекалено много, теглото ще се върне.

Планирайте предварително – поддържайте своите по-здравословни хранителни навици, независимо от промените в рутината ви като хранене навън, уикенди извън града или празници. Ако планирате предварително с какво ще се храните, е по-малко вероятно да се подхлъзнете.

Останете активни – ако упражненията са ви помогнали да отслабнете, придържайте се към тях и ги направете част от новото ви аз. Ако тепърва започвате да се учите да се движите повече, опитайте се да ходите повече пеша и постепенно да изградите своя режим на активност.

Следете теглото си – претегляйте се редовно, например веднъж седмично, за да можете да следите отблизо всички промени в теглото си и при нужда да коригирате хранителното си поведение.

Разнообразие – то е подправката на живота, така че ако чувствате, че се връщате към старите си пътища, разнообразете малко нещата. Купете нова здравословна готварска книга или се запишете за фитнес предизвикателство.

Поставете си нови цели – те могат да ви помогнат да се мотивирате да поддържате здравословния си режим на хранене и упражнения. Например, предстои ли специален повод, за който искате да се почувствате добре? Или да подобрите личните си фитнес рекорди?

Какво да ям сега?

Като ориентир, средният мъж се нуждае от около 2500 калории, а средната жена се нуждае от 2000 калории на ден, за да поддържа теглото си. Ако искате да поддържате новото си, по-здравословно тегло, трябва да се придържате към промените, които вече сте направили.

Ако се върнете към старите си навици, има вероятност теглото ви отново да се повиши. Опитайте се да направите промените част от начина си на живот.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares