5 горещи тенденции в ресторантите през 2022 г.

5 горещи тенденции в ресторантите през 2022 г.

Кое е модерно сега? Какво ново може да видите и опитате в ресторантите по света? Какви са тенденциите и какво се крие зад тях – научете сега!

1. Храните на растителна основа са по-предпочитани от всякога

Това, което мнозина някога смятаха, че се основава на мода, сега е мейнстрийм. Хората масово намаляват консумацията на месо, следват диети на растителна основа или стават вегани. Всъщност броят на онези, които се идентифицират като „вегани“ в САЩ, се е увеличил с 600% през последните три години!

Двигател на тази тенденция са Милениалите, които станаха популяризатори на информацията, относно въздействието, което има консумацията на месо върху околната среда и как се третират животните в процеса.

Резултатът? Ресторантите осъзнаваха необходимостта да се погрижат за този разрастващ се пазар и да актуализират своите менюта, за да предложат вкусни вегански и вегетариански ястия на растителна основа.

Ново в менюто:

  • хамбургери без месо
  • веган сладоледи

2. Кухня с нулеви отпадъци

Тъй като бързото нарастване на населението натоварва природните ресурси и хранителните запаси, дните на пилеене на храна свършиха. Готвенето от „нос до опашка“ и от „листа до корен“ набира скорост и ресторантите вече намират креативни начини да влязат в този тон.

Трикове за нулеви отпадъци, които да опитате у дома:

  1. Вместо да изхвърляте пилешките кости, използвайте ги за направа на бульони.
  2. Опитайте да сложите листа от карфиол в някои от ястията си (пържените листа от карфиол много приличат на вкусен чипс от зеле).
  3. Използвайте цялата риба – кожа, кости, очи и месо.
  4. Превърнете морковените листа в разкошно песто или във вкусна гарнитура.

3. Здравословни храни, които са полезни за червата

Все повече изследвания откриват връзки между чревните бактерии и невродегенеративните заболявания като болестта на Паркинсон. Здравите черва са от решаващо значение за управлението на теглото и в борбата с някои заболявания.

С нарастването на осведомеността за ползите от поддържането на здрави черва, модерни станаха храните, които се отразяват благоприятно на чревното здраве. Ферментиралите храни, пребиотиците и пробиотиците  стават все по-популярни сред клиентите, както и храните на растителна основа.

Ново в менюто:

  • кимчи
  • салати със суров лук, чесън или джикама
  • гарнитури от растение (например от зеленината на глухарчето)
  • ястия с кисело зеле

4. Търсенето на Комбуча се увеличава

Комбуча – това е ферментирал сладък чай с култура от дрожди и бактерии, който стана известен със своите ползи за здравето. Съдържа антиоксиданти и полезни пробиотици и може да избави тялото ви от вредните бактерии.

Въпреки че пиенето на комбуча вече е модерно – хората купуват комплекти комбуча онлайн – тази тенденция само ще нараства, тъй като повече хора осъзнават ползите и ресторантите започват да предлагат тази вкусна напитка.

Ново в менюто:

  • чайове с различни вкусове на Комбуча
  • Комбуча коктейли

5. Супер храни на прах

Въпреки че тенденцията за супер храни датира от началото на 80-те години, едва през 2000-те тя наистина избухна сред хората, които се грижат за здравето. Това движение непрекъснато се развива и вероятно ще виждате нови супер храни, добавяни към списъка всяка година.

Най-новата мания? Суперхрани на прах – корен от мака (древната южноамериканска суперхрана), какао, смляна куркума и гъби на прах.

Ново в менюто:

  • закуска с банан и какао
  • смути от бадеми, канела и мака
  • куркума лате
  • омлет с гъби на прах

Коя от новите тенденции ви допада най-много?



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares