Предлагаме ви 5 здравословни и вкусни рецепти за вечеря, на които може да се наслади цялото семейство.
Печена сьомга с лимон и билки
Необходимите продукти:
- 4 филета от сьомга;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 лимон, нарязан;
- 1 с. л. наситнен пресен копър;
- 1 с. л. наситнен пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°. Поставете филетата от сьомга в тава за печене и ги поръсете със зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Отгоре наредете резени лимон и поръсете с копър и магданоз. Печете 12-15 минути или докато сьомгата се сготви.
Вегетариански микс
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 глава лук, нарязана;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши смесени зеленчуци (като моркови, броколи, чушки, грах);
- 1 супена лъжица соев сос;
- 1 супена лъжица мед;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и задушете за 1-2 минути. Добавете смесените зеленчуци и ги задушете за 5-7 минути или докато станат крехки. В малка купа разбийте заедно соевия сос и меда. Сосът се добавя към зеленчуците и се запържват още 1-2 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Пълнени чушки
Необходимите продукти:
- 4 чушки, разполовени и почистени от семките;
- 500 грама смляна пуйка;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша варен кафяв ориз;
- 1 чаша нарязани домати от консерва;
- 1 с. л. наситнен пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°. Поставете половинките чушки в тава за печене. В голям тиган гответе смляната пуйка на умерен огън, докато покафенее. Добавете лука и чесъна и задушете за 2-3 минути. Разбъркайте сварения кафяв ориз, нарязаните на кубчета домати и магданоза. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сложете с лъжица пуешката смес в половинките чушки. Печете 25-30 минути или докато чушките омекнат.
Супа леща
Необходимите продукти
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 моркова, нарязани;
- 2 стръка целина, нарязани;
- 1 чаша суха леща, изплакната;
- 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 дафинов лист;
- 1 ч. л. сушена мащерка;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и задушете за 2-3 минути. Добавете морковите и целината и задушете за още 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете лещата, бульона, дафиновия лист и мащерката. Оставете да заври, след това намалете котлона до минимум и оставете да къкри за 30-35 минути или докато лещата омекне. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Пиле на грил с печени зеленчуци
Необходимите продукти:
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 ч. л. чесън на прах;
- 1 ч. л. сух риган;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 чаши смесени зеленчуци (като тиквички, чушки, чери домати, лук);
- 1 супена лъжица балсамов оцет;
- 1 супена лъжица мед.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура. Намажете пилешките гърди със зехтин и подправете с чесън на прах, риган, сол и черен пипер. Печете пилето на грил за 5-6 минути от всяка страна или докато се свари. Докато пилето се пече, загрейте фурната до 200°.
Поръсете смесените зеленчуци със зехтин, сол и черен пипер. Разпределете зеленчуците върху тава за печене и ги запечете за 15-20 минути или докато омекнат. В малка купа разбийте заедно балсамовия оцет и меда. Полейте дресинга върху печените зеленчуци преди да сервирате с пилето на грил.