5 интересни актуални тенденции в храненето и пиенето

5 интересни актуални тенденции в храненето и пиенето

1.„Кето“ е една от най-големите хранителни тенденции

Тъй като много хора започват да следват кето диетата, хранителните продукти, които се идентифицират като „кето“, придобиват все по-голяма известност. На какво точно се основава кето диетата?

Често наричана „диета с ниско съдържание на въглехидрати“, кето обикновено включва храни с високо съдържание на протеини и мазнини и по-малко въглехидрати. Твърди се, че намаляването на въглехидратите поставя тялото ви в метаболитно състояние, при което е по-вероятно да изгаря мазнините ефективно. Този процес се нарича „кетоза“.

Хората, които спазват кето диета, обикновено избягват храни с високо съдържание на захар като мед, сиропи, сладки кисели млека или сокове, както и зърнени храни и нишесте, чипс и крекери, други печени продукти. Въпреки че тази диета се популяризира като начин за подобряване на здравето и загуба и управление на теглото, някои експерти твърдят, че тя е твърде ограничителна и дори крайна и посочват опасностите за хората, които я следват стриктно.

Независимо от мнението ви тази диета, трябва да сте наясно, че тази година консумацията на кето храните се е увеличила до размерите на мания.

2. Cold Brew Coffee Set

Според прогнозите общият размер на пазара на студени напитки се очаква да достигне около 944,15 милиона долара продажби до 2025 г. Популярността им вече привлече вниманието на гиганти като Starbucks и Dunkin’ Donuts, които сега силно рекламират своите студени напитки.

Но с какво се различава cold brew от iced coffee?

Докато ice coffee се приготвя горещо и след това се излива върху лед,  cold brew използва време вместо топлина, оставяйки напитката да кисне около половин ден на стайна температура.

3. Безалкохолна бира – нова вълнуваща напитка?

Навиците за пиене се променят. Тъй като поколението Z и късните Милениуми започнаха да разбират по-добре рисковете за здравето от прекаляването с алкохола, мнозина избират да оставят бутилката. Вярвате или не, безалкохолните напитки са нова тенденция, която е на път да избухне.

Ресторантите вече започват да отговарят на това търсене, особено по отношение на бирата. Всъщност, според доклад на темата „глобалният пазар на безалкохолна бира се очаква да осигури възможности за устойчив растеж през прогнозния период от 2017 до 2025 г.“

Безалкохолната бира не е толкова популярна в САЩ, колкото в Европа. Това се дължи най-вече на ограничените възможности и вкусови профили, които, честно казано, не са толкова привлекателни. Това се променя.

Пивоварните експериментират и произвеждат повече безалкохолни бири в отговор на нарастващото търсене. Въпрос на време е да видите нова безалкохолна бира, която не бихте отказали да опитате

4. Интерес към съдържанието на храните

Хората все повече се интересуват от начина, по който животните се третират при производството на храни. Те искат да знаят какво има в храната им, дали е здравословна, как е направена и откъде е.

В резултат на това виждаме, че ресторантите стават по-претенциозни по отношение на продавачите, с които работят. Те искат да си партнират с доставчици, които имат грижа за околната среда и споделят тези ценности.

Виждаме се също така, че повече места актуализират своите менюта, за да отразят това като правят описания в менютата си – „хранени с трева“ и „свободно отглеждане“.

Предстоящи нови тенденции в храненето

Ето и четири прогнози за очакваните нови тенденции в начина на хранене и пиене на хората в близкото бъдеще.

Ресторанти без пластмаса.

Ресторантите ще се противопоставят на пластмасата, казвайки „не“ на пластмасовите сламки и предлагайки компостируеми чаши за кафе.

Гъби навсякъде.

Очаквайте експерименти с шийтаке, еноки и портобело, както и с по-малко известните майтаке и ерингии.

Здравословни алтернативи

Примерите включват пици на базата на карфиол вместо пшеница и фурми като заместител на захарта в сладолед, торти и други вкусни изкушения.

Още заместители на млечните продукти

Още алтернативни млечни продукти. Хората вече пият по-малко мляко и избират алтернативи като соево и бадемово мляко. Тази тенденция ще продължи, но с изобретяването на нови млечни продукти, като тези, направени от овес и ядки от макадамия.

Допадат ли ви новите тенденции в храненето и пиенето? Коя бихте изпробвали първо?



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares