5 погрешни вярвания за отслабването

5 погрешни вярвания за отслабването

Толкова много се говори за отслабването, че наистина е трудно да се отделят фактите от измислиците. Погрешните вярвания са сериозна спънка за успешното отслабване. Изчистете главата си от всички такива, преди да започнете да се борите с излишните килограми.

1.Радикалната промяна е единственият начин да отслабнете

Не е вярно. Успешната загуба на тегло включва извършване на малки промени, към които можете да се придържате дълго време.

Това означава да сте по-активни физически в ежедневието си. Възрастните трябва да имат поне 150 минути физическа активност – като бързо ходене или колоездене – всяка седмица, а тези с наднормено тегло вероятно ще се нуждаят от повече от това, за да отслабнат.

За да отслабнете, трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате. Това може да се постигне чрез по-малко хранене, повече движение или най-добре, комбинация от двете.

Всичко, което е твърде крайно и радикално, не може да се спазва дълго време. Имайте предвид това. Колкото и да сте мотивирани в началото, за да се промени нещо трайно, то трябва да е не е прекалено трудно и неприятно, а даже напротив.

2. По-здравословните храни са по-скъпи

Може да изглежда, че по-здравословните храни са по-скъпи от по-нездравословните им алтернативи. Въпреки това, ако се опитате да замените съставките с по-здравословни алтернативи, вероятно ще откриете, че вашите ястия ще струват по-малко.

Например, ако ядете твърде много месо, чудесна идея е да го заменяте понякога с растителен протеин като боб, например. Парче торта или един плод струва повече? Не купувайте ежедневната бутилка безалкохолно, вместо нея купете повече зеленчуци за салата.

3. Въглехидратите ви карат да напълнявате

Приемани в правилните количества и като част от балансирана диета, въглехидратите сами по себе си (т.е. без масло, кремообразни сосове и т.н., добавени към тях) няма да доведат до наддаване на тегло.

Яжте пълнозърнести въглехидрати като кафяв ориз и пълнозърнест хляб, картофи с обелките, за да увеличите приема на фибри и не пържете нишестени храни когато се опитвате да отслабнете. Научете повече за нишестените храни.

4. Гладуването е най-добрият начин да отслабна

Бързите диети едва ли ще доведат до дългосрочна загуба на тегло. Всъщност те понякога могат да доведат до по-дългосрочно наддаване на тегло.

Основният проблем е, че този тип диета е твърде трудна за поддържане. Може също така да пропускате основни хранителни вещества, тъй като тези диети могат да бъдат ограничени в разнообразието на консумираната храна. Тялото ви няма да разполага с енергия и може да ви накара да жадувате за храни с високо съдържание на мазнини и захар. Това може да доведе до ядене на тези храни и повече калории, отколкото са ви необходими, което води до наддаване на тегло.

5. Някои храни ускоряват метаболизма ви

Метаболизмът описва всички химически процеси, които протичат непрекъснато в тялото, за да ви поддържат живи и вашите органи да функционират нормално, като дишане, възстановяване на клетките и храносмилане. Тези процеси се нуждаят от енергия и необходимото количество енергия варира между отделните индивиди в зависимост от фактори като размер на тялото, възраст, пол и гени.

Твърди се, че някои храни и напитки могат да ускорят метаболизма ви като помагат на тялото да изгаря повече калории и подпомагат загубата на тегло. Има твърде малко научни доказателства за това. Имайте предвид, че някои от тези продукти може да съдържат високи нива на кофеин и захар.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares