5 изненадващи предимства на замразените плодове и зеленчуци

5 изненадващи предимства на замразените плодове и зеленчуци

Замразените зеленчуци не са по-лоши, а в някои случаи дори са по-добри от техните пресни алтернативи. Нека видим защо.

Зрелост на продуктите

Изпращането от първоначалния обект до мястото на продажба може да отнеме дни, ако дори и седмици, затова пресните зеленчуци се режат много преди да са узрели и нямат друг избор освен да зреят, докато се транспортират.

Зеленчуците, предназначени за бързо замразяване, се берат в пиковата си зрялост, т.е. когато са най-пълни с хранителни вещества. Може да звучи странно, но основното предимство на замразените зеленчуци е тяхното високо качество. Просто някои пресни зеленчуци, които се продават в супермаркета, далеч не са пресни.

Съдържанието на витамини и минерали в неузрелите или презрелите зеленчуци е до 75% по-ниско, отколкото в зрелите.

Замразяването се извършва в момента, когато продуктът е 100% узрял, тоест съдържа максималното количество основни хранителни вещества.

Без (или с по-малко) консерванти

Замразените храни не изискват добавени консерванти. Подлагат се на температурна обработка веднага след прибирането им и запазват перфектната си форма и вид. Междувременно пресните зеленчуци, плодове и горски плодове пътуват до различни страни и континенти от 3 до 30 дни и често превозвачите нямат друг избор, освен да ги третират със специални химични вещества , които потискат неприятните вкусове и миризми, а понякога дори плесени и гниене.

Нисък риск от инфекция

Замразените храни съдържат значително по-малко бактерии, които причиняват хранително отравяне, в сравнение с пресните храни. Още повече, че те минават през ръцете на няколко човека преди опаковането. В този случай пукнатините и драскотините по продуктите трябва да са основна причина за безпокойство, тъй като са естествено местообитание на бактерии, които оцеляват там дори след щателно измиване!

Съхранение

„Пресните храни са по-добри от замразените им алтернативи само в един случай – ако ги вземете лично от дърветата“, уверява диетологът Брус Уайтвил. „За съжаление в наши дни само малцина късметлии могат да си позволят да ядат плодове, зеленчуци и горски плодове, които отглеждат на собствената си земя.“

Това наистина е много жалко, защото много често пресните зеленчуци губят до 50% от полезните си свойства, преди да стигнат до трапезата ни. По този начин зеленият грах, например, губи 77% от полезните си свойства, когато стои на рафтовете, а ако е замразен, спестява до 94% от всички витамини.

5 изненадващи предимства на замразените плодове и зеленчуци - frozen vegetables

В същото време замразяването на плодовете и зеленчуците става малко след като са били събрани. И точно тогава концентрацията на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците е най-висока. И с помощта на замразяването тези хранителни вещества се запазват почти напълно.

Разбира се и при замразените храни, количеството на ключовите витамини рязко пада, но това намаление не е критично. Витаминът, който е най-чувствителен към температурни промени е витамин С. Добре известен факт е, че при бързо замразяване (-30°С или -22°F) витамин С губи свойствата си с 15-20%. Консервирането и консервирането нямат същия ефект – така зеленчуците и плодовете губят до 50% от витамин С, а ако са сушени – до 70%.

Съдържание на фитонутриенти

При боровинките и къпините по невнимание е открит неочакван ефект от замразяването. Тези продукти са известни с високото си съдържание на мощни антиоксиданти. Освен това се оказа, че когато са замразени, тези плодове образуват ледени кристали вътре в себе си, които унищожават феталната им тъкан, а това прави жизнеспособните антиоксиданти по-достъпни за нас. Така че в този случай замразяването всъщност прави тези две плодове по-здравословни и по-питателни.

Не подценявайте замразените зеленчуци и горски плодове! Те са полезни за вашето здраве и са сравними със свежите им алтернативи!

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares