Вярвате или не, немската храна е много повече от колбаси и кисело зеле. Запознайте се с 5 от най-популярните немски ястия. Потопете се в света на немската кухня и скоро ще откриете набор от богати, обилни и вкусни ястия.
Докато всеки регион на Германия има свои собствени специалитети и традиционна кухня, има някои кулинарни изкушения, които хората ценят в цялата страна. Дали ще ги опитате по време на екскурзия в страната или пък ще пробвате да ги приготвите у дома, опитайте ги във всеки случай. Тъй като много от тях са лесни за приготвяне, няма да ви е трудно да ги включите в седмичния си хранителен план.
- Вурст
Да започнем с едно очевидно – Wurst. В Германия има около 1500 разновидности на колбаси. Те се приготвят по много различни начини и включват набор от съставки и уникални смеси от подправки. Ще ги намерите на уличните сергии почти навсякъде в страната. Един от най-популярните сортове е Bratwurst – пържена или печена наденица, направена от телешко, говеждо или свинско месо. Може да опитате и Wiener (Виенски) вурст, който се пуши и след това се вари или пък Blutwurst и Schwarzwurst.
Ще намерите и регионални специалитети като берлинския Currywurst (с кетчуп с къри отгоре) и баварския Weisswurst – бял колбас, който се бели преди консумация и се хапва със сладка горчица. Междувременно Нюрнберг е известен със своя Rostbratwurst на скара, който хората ядат с ферментирало настъргано зеле (кисело зеле). А в провинция Тюрингия местният Rostbratwurst се прави с помощта на отличителни подправки като риган и кимион.
- Руладен
Това типично немско ястие се състои от бекон, лук, горчица и кисели краставички, увити в тънко нарязано говеждо или телешко месо, което след това се готви. Rouladen също се счита за част от традиционната полска кухня в района на Горна Силезия. Там е известно като rolada Śląska (силезка рулада). Известен е и в Чехия, където се нарича Španělský ptáček (испанска птица).
Въпреки че рецептата варира в различните региони, говеждото стана по-популярния избор през миналия век. Може да опитате това немско ястие на фестивали и семейни маси за вечеря в цялата страна. Обикновено се поднася с кнедли, картофено пюре, Blaukraut (варено червено зеле) и сос от червено вино.
- Käsespätzle
Германският вариант на пастата Spätzle е особено популярен в южната част на страната. Тези мека яйчена юфка се приготвят от пшенично брашно и яйца и често се гарнира със сирене (Käsespätzle) и печен лук.
Въпреки че произходът на ястието е спорен и се срещат вариации в съседните страни, Spätzle остава немски специалитет. Общото правило за приготвянето му е да се използва едно яйце повече от броя на гостите. Често се сервира с месни ястия като Rouladen или в яхнии като Gaisburger Marsch.
В някои региони тестото съдържа други съставки като череши (Kirschspätzle), ябълки (Apfelspätzle), черен дроб (Leberspätzle), кисело зеле (Krautspätzle) или дори бира.
- Eintopf
Топла купа Eintopf ще стопли всеки в студен ден. Името на тази традиционна немска яхния буквално означава „един съд“ и се отнася по-скоро за начина на готвене, отколкото за съдържанието му. Въпреки това повечето рецепти съдържат едни и същи основни съставки: бульон, зеленчуци, картофи или варива и свинско, телешко, пилешко или риба.
Eintopf е подобен на ирландската яхния и ще намерите много различни регионални специалитети в цяла Германия. Те включват Lumpen und Flöh (което означава „парцали и бълхи“) в района на Касел и Linseneintopf (леща) в Thüringen. Вкусно и ароматно – не е чудно, че това вкусно ястие е една от най-популярните немски храни.
- Сауербратен
Германците обичат своите месни ястия, а Sauerbraten (което означава „кисело“ или „мариновано“ печено) е едно от националните ястия на страната.
Можете да направите печено месо, като използвате много различни видове месо, които мариновате във вино, оцет, подправки и билки и след това подправяте до десет дни. Schweinebraten (което се превежда като „печено свинско“) е вкусна баварска рецепта, която често ще намерите в бирариите. Обикновено идва със задушено зеле или кисело зеле и кнедли (Knoedel) и върви добре с леденостуден пилснер.