Пет вкусни рецепти, идеални за приготвяне през октомври, включващи сезонни съставки и вкусове.
Палачинки с ябълка и канела
Започнете октомврийските си сутрини с успокояващия аромат на палачинки с ябълка и канела – ароматите на есента.
Необходимите продукти:
За палачинките
- 1 1/2 чаши универсално брашно;
- 2 супени лъжици гранулирана захар;
- 1 1/2 чаени лъжички бакпулвер;
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка смляна канела;
- 1 чаша мътеница;
- 1/2 чаша неподсладено ябълково пюре;
- 1 яйце;
- 2 супени лъжици разтопено масло;
- 1 чаша нарязани на кубчета ябълки (обелени и без сърцевина).
За топинга
- нарязани пресни ябълки;
- кленов сироп;
- бита сметана (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте заедно брашното, гранулираната захар, бакпулвера, содата за хляб, солта и смляната канела.
В друга купа смесете мътеницата, ябълковото пюре, яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Изсипете мокрите съставки в сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Внимавайте да не месите тестото прекалено дълго.
Внимателно сложете нарязаните на кубчета ябълки в тестото за палачинки.
Загрейте тиган или тиган с незалепващо покритие на среден огън и го намажете леко със спрей за готвене или масло.
Пригответе палачинки от тестото.
Сервирайте ябълково-канелените палачинки с нарязани пресни ябълки, струйка кленов сироп и купчина бита сметана, ако желаете.
Тиквена супа
Октомври е синоним на тиква. Опитайте да направите крем супа от тиква.
Необходимите продукти:
- 2 чаши тиквено пюре;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус;
- листенца прясна мащерка за украса.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете наситнения лук и смления чесън, докато станат прозрачни.
Добавете тиквеното пюре и зеленчуковия бульон. Оставете да къкри около 20 минути.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост.
Разбъркайте със сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с листенца прясна мащерка.
Салата с ябълки и орехи
Отпразнувайте реколтата от ябълки с освежаваща салата от ябълки и орехи.
Необходимите продукти:
- 4 чаши смесени зеленчуци;
- 2 ябълки, нарязани на ситно;
- 1/2 чаша смлени орехи;
- 1/4 чаша натрошено синьо сирене;
- 1/4 чаша балсамов винегрет дресинг.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете смесените зеленчуци, нарязаните ябълки, нарязаните орехи и натрошеното синьо сирене.
Полейте с дресинг балсамов винегрет и разбъркайте непосредствено преди сервиране.
Ризото с тиква
Тиквата е перфектна съставка за ризото.
Необходимите продукти:
- 1 малка тиква, обелена, почистена от семена и нарязана на кубчета;
- 2 чаши ориз Арборио;
- 4 чаши зеленчуков бульон, загрят;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/2 чаша сухо бяло вино;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресни листа салвия за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голям тиган задушете наситнения лук и смлян чесън, докато станат прозрачни.
Добавете ориза Арборио и гответе няколко минути, докато стане прозрачен по краищата.
Налива се бялото вино и се разбърква докато се поеме.
Добавете нарязаните на кубчета тиква и постепенно наливайте горещия зеленчуков бульон, черпак по черпак, като бъркате непрекъснато, докато оризът стане кремообразен и тиквата омекне.
Разбъркайте с настъргания пармезан и подправете със сол и черен пипер.
Гарнирайте с пресни листа салвия преди сервиране.
Печено брюкселско зеле с бекон
Сезонът на брюкселското зеле е през октомври и тази рецепта го съчетава с бекон по възхитителен начин.
Необходимите продукти:
- 500 гр брюкселско зеле, нарязано наполовина;
- 4 резена бекон, нарязани;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 200°C.
В голяма купа разбъркайте брюкселското зеле със зехтин, сол и черен пипер.
Разпределете го в тава и отгоре наредете нарязания бекон.
Печете във фурната за 25-30 минути или докато брюкселското зеле омекне.
Сервирайте ястието топло със свежа есенна салата.