Защо не бива да се храним пред телевизора

Защо не бива да се храним пред телевизора

Случвало ли ви се е да вечеряте с вилица в едната ръка и дистанционното на телевизора в другата? За много хора предпочитаният начин да се отпуснат след дълъг ден е да се отпуснат на дивана, да вдигнат краката си и да вегетират пред телевизора. За съжаление, този навик има потенциал да доведе до преяждане и в крайна сметка до наддаване на тегло.

Няма лошо понякога да похапвате нещо пред телевизора, но когато това се превърне в повтарящ се модел или когато храненето и гледането на телевизия станат когнитивно свързани, тогава това се превръща в нездравословен модел.

Храна плюс телевизия е равно на разсеяно хранене

Ако се храните пред телевизора (или компютъра, или смартфона), има вероятност да обръщате повече внимание на случващото се на екрана, отколкото на храната, които слагате в устата си. По този начин няма да може да усетите, че сте се нахранили, вероятно дори не успявате пълноценно да се насладите на вкуса на това, което ядете.

Проучванията показват, че сме склонни да ядем повече, когато сме разсеяни – както в момента на разсейване, така и по-късно през деня. Също така сме склонни да ядем по-дълго време. Често, ако шоуто, което гледате е с продължителност един час, може да продължите да ядете през целия този период от време.

Защо не бива да се храним пред телевизора - shutterstock 171061217 960x640 1

Прекъсване на навика

Ако сте готови да започнете да се храните по-съзнателно, започнете с тези съвети.

Прекъснете връзката между двете поведения

Ако държите да похапнете, докато гледате телевизия, направете почивка и се преместете до масата, за да хапнете, и след това се върнете пред телевизора. Изследванията показват, че обръщането на вниманието на вашата храна, което заслужава, може да намали количеството, което ядете, плюс да намали глада и похапването по-късно.

Избирайте мъдро

Ако копнеете за нещо вечер докато гледате филм, изберете лека закуска, която не е подсладена или кофеинова. Сложните въглехидрати като пълнозърнест хляб, зърнени храни или бисквити могат да помогнат за насърчаване на съня.

Поставете граници

Може да е полезно да мислите предварително и да поставяте ограничения – както по отношение на похапването, така и по отношение на гледането на телевизия. Решете си, че ще изядете само една чаша пуканки (вместо цялата торба) и ще гледате само два епизода от вашето шоу (вместо целия нов сезон).

Ако гледате телевизия вечер, това също може да намали времето ви за сън. Липсата дори на един или два часа сън може да отхвърли хормоните на апетита ви на следващия ден, което често води до желание за сладки и солени храни и преяждане.

Заменете навика

Намерете дейност, която ще държи ръцете ви заети, докато гледате телевизия, като плетене, оцветяване, лакиране на ноктите, стискане на стрес топка или решаване на судоку.

Поканете приятел

Понякога гледането на телевизия с други хора може да бъде полезно, защото ние подражаваме на поведението си с тях. Склонни сме да не ядем толкова много, когато сме с някой друг.

Сънят, стресът и цялото разнообразие от емоции също могат да допринесат за преяждането, така че ако ви е трудно да се справите с похапването по телевизията, помислете дали може да има други фактори.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares