Пълнени червени чушки
Необходимите продукти:
- 4 червени чушки;
- 1 чаша варен ориз;
- 500 г смляно говеждо или пуешко месо;
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 400 г нарязани на кубчета домати, отцедени;
- 1 чаша настъргано сирене (чедър, моцарела или по ваш избор);
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C).
Отрежете върховете на червените чушки и отстранете семките и ципите.
В тиган задушете лука и чесъна в зехтина, докато станат прозрачни.
Добавете смляното месо и гответе до покафеняване. Отцедете излишната мазнина.
Смесете сварения ориз и нарязаните на кубчета домати. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете всяка червена чушка със сместа от месо и ориз.
Поставете пълнените чушки в тава за печене и поръсете отгоре с натрошено сирене.
Печете в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато чушките омекнат, а сиренето се разтопи.
Хумус от печен червен пипер
Необходимите продукти:
- 2 чаши варен нахут (консервиран или сварен от сух);
- 2 печени червени чушки (в буркани или печени домашно);
- 1/4 чаша тахан;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 3 супени лъжици лимонов сок;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и кимион на вкус.
Начин на приготвяне
В кухненски робот смесете нахута, печените червени чушки, тахана, чесъна, лимоновия сок, зехтина, солта и кимиона.
Блендирайте до гладка и кремообразна смес, като добавите малко вода, ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция.
Опитайте на вкус и коригирайте подправките според нуждите.
Сервирайте хумуса от печен червен пипер с пита хляб, пресни зеленчуци или като дип за крекери.
Супа от червена чушка и домати
Необходимите продукти:
- 3 червени чушки, изпечени и обелени;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 800 г нарязани на кубчета домати;
- 4 чаши зеленчуков или пилешки бульон;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен босилек или магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязаните лук и чесън, запържете до полупрозрачност.
Добавете печени червени чушки, нарязани на кубчета домати, зеленчуков или пилешки бульон, червен пипер, сол и черен пипер.
Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете супата да къкри около 20-25 минути.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост. Като алтернатива, прехвърлете супата в блендер на партиди.
Загрейте, ако е необходимо и сервирайте супата гореща, гарнирана с пресен босилек или магданоз.
Фритата с червен пипер и козе сирене
Необходимите продукти:
- 6 големи яйца;
- 1/2 чаша прясно мляко или сметана;
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
- 1/2 чаша натрошено козе сирене;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- листенца прясна мащерка за украса.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C).
В тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязаната на кубчета червена чушка и задушете, докато омекне.
В купа разбийте заедно яйца, мляко или сметана, сол и чушката.
Изсипете яйчената смес върху задушенията чушка в тиган.
Поръсете натрошено козе сирене равномерно върху яйцата.
Гответе на котлона за няколко минути, докато краищата на фритата започнат да стегнат.
Прехвърлете тигана в предварително загрятата фурна и печете около 15-20 минути или докато фритата стегне в средата.
Гарнирайте с пресни листенца мащерка преди сервиране.
Паста с песто от червена чушка
Необходимите продукти:
- 2 червени чушки, изпечени и обелени;
- 1/2 чаша препечени кедрови ядки;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 2 скилидки чесън;
- 1/4 чаша зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- 340 г паста (спагети, пене или по ваш избор);
- листа пресен босилек за украса.
Начин на приготвяне
В кухненски робот смесете печени червените чушки, препечените кедрови ядки, настърганото сирене пармезан, чесъна и зехтина.
Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна. Добавете още зехтин, ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция.
Подправете пестото от червен пипер със сол и черен пипер на вкус.
Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Отцедете и върнете в тенджерата.
Разбъркайте сварената паста с пестото от червен пипер, докато се покрие добре.
Поднесете пастата с песто от червен пипер, гарнирана с листенца пресен босилек.