Чувството на умора след хранене – какво се крие зад него?

Чувството на умора след хранене – какво се крие зад него?

Чувството на умора, което се появява след хранене, се нарича постпрандиалната сънливост, или още хранителна кома. Това усещане е познато на повечето от нас, но защо точно се случва и как да го избегне? Крие ли се зад него нещо специално, свързано с нашето здраве или това е нормална физиологична реакция?

Физиологично се случва следното – в резултат на храненето повечето кръв отива в храносмилателната система, за да преработи храната.

Хормоните също играят важна роля в храносмилането. Някои изследователи предполагат, че повишеното производство на серотонин след хранене може да допринесе за умората. Според тях тялото произвежда повече серотонин след хранене. Серотонинът е невротрансмитер, който регулира съня и настроението. Храни с високо съдържание на триптофан, като пиле, сирене и риба, може да повишат отделянето на серотонин в организма. Умората след хранене не означава непременно, че има някакъв проблем.

Кои навици изпиват енергията ни?

Един от навиците, които изземат най-много от енергията ни, това е да правим най-обилното си хранене вечерта. Храната се метаболизира по различен начин от нашите клетки в зависимост от времето на деня. Способността на тялото ни да разгради едно и също хранене в 8 сутринта срещу 18 часа може да се различава. Късното хранене (особено късно през нощта) може да повлияе неблагоприятно на нивата на кръвната ни захар и способността ни да получим възможно най-много енергия от храненията на следващия ден.

Чувството за умора след хранене е често срещано явление, главно ако храната е богата на въглехидрати и протеини. Пълното смилане на храна отнема около 30 до 40 часа. Тялото непрекъснато работи за разграждането на храната и когато ядете повече, това може да забави храносмилателната система, особено по-тежките ястия.

Други възможни причини за усещане на умора

Сладки или тежки храни

Количеството или качеството на вашата храна може да ви накара да се почувствате преуморени. Често хората преяждат, вместо да спрат, когато се почувстват сити, особено ако са разсеяни от екрани или работа по време на хранене. Обикновено се прекалява най-вече със сладки или тежки мазни храни.

Опитвайте се да избяхвате преяждането, като разпределяте храната равномерно през деня. Не се препоръчва да избягвате закуската, защото може да прегладнеете и това да доведе до по-обилен обяд от необходимото, а това може да допринесе за значително усещане за умора след храненето.

Лишаване от сън

Ако сте лишени от сън, тялото ви вероятно ще потисне хормона лептин, който сигнализира „Сит съм и нямам нужда от повече“, или ще повиши грелина, което сигнализира „нахрани ме“. Освен това лишаването от сън засяга способността ви да вземате решения, да регулирате емоциите си и да контролирате приема на храна, така че ще ви бъде по-трудно да устоите на желанието за много вкусна храна.

Свържете се с вашия лекар

Според Harvard Health умората, продължаваща повече от седмица или две, обикновено може да бъде коригирана с няколко прости промени. Различни здравословни състояния, като инфекции, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм и нарушения на съня, могат да допринесат за ниски нива на енергия.

Нивата на енергия също могат да бъдат повлияни от бездействие и стрес. Така че ако положителните промени в диетата и в ежедневните ви навици не ви избавят от умората след хранене или от такава, която усещате през целия ден, обърнете се към вашия лекар да установяване на точните причини.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares