Спагети от тиквички с песто
Необходимите продукти:
- 4 средни тиквички;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/2 чаша листа пресен босилек;
- 1/4 чаша кедрови ядки;
- 1/4 чаша настърган пармезан;
- 1/4 чаша зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Използвайте спирализатор или белачка за зеленчуци, за да направите спагети от тиквичките.
В кухненски робот сложете чесъна, босилека, кедровите ядки и пармезана. Пасирайте до фина смес. Бавничко прибавяйте зехтина.
В голям тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете спагетите от тиквички и гответе 2-3 минути или докато омекнат.
Свалете от огъня и залейте с песто. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Кюфтенца от тиквички
Необходимите продукти:
- 2 средни тиквички, настъргани;
- 1/2 чаша брашно;
- 1/4 чаша настърган пармезан;
- 1 голямо яйце, разбито;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин за пържене.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете двете настъргани тиквички, брашнотоа, пармезана, яйцето, магданоза, чесъна, сол и черен пипер. Разбъркайте, докато съставките се смесят добре.
Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура.
С помощта на лъжица слагайте от сместа в тигана, като я натискате леко надолу, за да оформите малки пържени кюфтенца. Печете за 2-3 минути от всяка страна или до златисто кафяво.
Сервирайте топли със заквасена сметана.
Печени тиквички с домати
Необходимите продукти:
- 2 средни тиквички, нарязани;
- 2 средни домата, нарязани;
- 1/4 чаша нарязан пресен босилек;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/4 чаша настърган пармезан.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В голяма купа смесете нарязаните тиквички, доматите, босилека, чесъна, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато съставките се смесят добре.
Прехвърлете сместа в тава за печене и поръсете с пармезан.
Печете 25-30 минути или докато зеленчуците омекнат и сиренето се разтопи и стане златисто кафяво.
Пържени тиквички с пилешко
Необходимите продукти:
- 2 средни тиквички, нарязани;
- 2 обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани;
- 1 червена чушка, нарязана;
- 1/4 чаша соев сос;
- 2 супени лъжици мед;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаена лъжичка настърган джинджифил;
- 2 супени лъжици растително масло;
- 1 чаена чаша сварен ориз;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В малка купа разбийте заедно соевия сос, меда, чесъна и джинджифила.
В голям тиган загрейте растително масло на средно висока температура. Добавете нарязаното пиле и гответе за 5-7 минути или докато покафенее от всички страни.
Добавете нарязаните тиквички и чушката в тигана. Гответе още 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат.
Залейте пилето и зеленчуците със соса.
Сервирайте горещо върху канапе от ориз.
Пълнени тиквички
Необходимите продукти:
- 4 средни тиквички;
- 1/2 килограм телешка кайма;
- 1/2 чаша нарязан лук;
- 1/2 чаша нарязана чушка;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаена лъжичка сух риган;
- 1/4 чаена лъжичка сух босилек;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/2 чаша варен ориз;
- 1/2 чаша настъргано сирене моцарела;
- 1/4 чаша настърган пармезан;
- 1 чаша сос маринара.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Нарежете тиквичките наполовина по дължина и извадете семената и месото с лъжица, за да направите куха „лодка“.
В голям тиган задушете телешката кайма на среден огън, докато покафенее. Отцедете излишната мазнина.
Добавете лука, чушката, чесъна, ригана, босилека, солта и черния пипер в тигана. Гответе докато зеленчуците омекнат.
Разбъркайте заедно сварения ориз, сиренето моцарела и пармезана.
Разпределете сместа равномерно в лодките от тиквички. Залейте ги със сос маринара.
Покрийте формата за печене с фолио и печете 25-30 минути.
Отстранете фолиото и печете още 5-10 минути или докато сиренето се разтопи и стане златисто кафяво.
Сервирайте ястието горещо.