Традиционната японска диета – здраве и дълголетие

Традиционната японска диета – здраве и дълголетие

Японците отдавна са почитани и изучавани заради дългата продължителност на живота в Япония, която е по-висока от почти където и да е другаде по света. Защо традиционната японска диета е толкова здравословна и какво представлява тя по-конкретно?

Каква е традиционната японска диета?

Традиционната японска диета се състои предимно от свежи, непреработена храни, с много малко рафинирани съставки и захар. Всъщност това се отнася и за традиционната китайска диета, включваща основни продукти, като ориз, варени и мариновани зеленчуци, риба и месо.

Тъй като Япония всъщност е група от острови, нейните жители консумират много повече риба в сравнение с другите азиатски страни. Те също така ядат сурова риба в суши и сашими, плюс доста мариновани, ферментирали и пушени храни.

Традиционната японска диета - здраве и дълголетие - why is japanese diet so healthy sashimi 700 350 1375ae6

Какви са компонентите на традиционната японска диета?

Соевите зърна, обикновено под формата на тофу или прясно едамаме, са ключова част от японската диета, заедно с други зърна като адуки. Продуктите от ферментирали соеви зърна, като мисо и натто, са популярни основни продукти. Натто традиционно се консумира на закуска и има благоприятен ефект върху червата и подпомага съсирването на кръвта.

Японците също консумират голямо разнообразие от морски водорасли, които са пълни с полезни за здравето минерали и могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Плодовете често се консумират за закуска или като десерт, особено ябълки, мандарини и райска ябълка.

Японците са големи почитатели на зеления чай – по-специално на чая матча, който бързо набра голямо популярност и в Европа. Чаят матча е ценен заради съдържанието си на антиоксидантни съединения, известни като катехини, които са свързани с борбата с рака, вирусите и сърдечните заболявания.

Традиционната японска диета - здраве и дълголетие - why is japanese diet so healthy green tea 700 350 2ba8200

Какви са предимствата на традиционната японска диета?

Проучване на British Medical Journal установи, че хората, които се придържат по-близо до японските хранителни навици – диета с високо съдържание на зърнени храни и зеленчуци, с умерени количества животински продукти и соя, но минимално количество млечни продукти и плодове – имат намален риск от преждевременна смърт от сърдечно заболяване или инсулт.

Диетата на японците традиционно е богата на соя и риба. Предполага се, че този факт има важна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Японците също имат най-ниските нива на затлъстяване сред мъжете и жените.

Остров Окинава, в най-южната част на Япония, има най-много столетници в света, както и най-нисък риск от свързани с възрастта заболявания. Това отчасти се дължи на тяхната диета с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, но с високо съдържание на хранителни вещества, особено фитонутриенти, включително флавоноиди, открити в различни цветни зеленчуци.

Какво представлява културата на хранене на японците?

Традиционно японците имат здравословно отношение към храната и храненето. Те имат поговорка „хара хачи бу“, което означава да ядеш, докато не се заситиш до 80% и учат децата на тази философия от ранна възраст.

Ключов е и начинът, по който японците сервират храната си. Вместо от една голяма чиния, те често ядат от малка купа. Често се наслаждават не на едно, а на няколко различни ястия, обикновено ориз, мисо, малко риба или месо и след това две или три зеленчукови ястия, които често се сервират общо.

Японците също силно вярват в принципа на „гъвкавото ограничение“, когато става въпрос за лакомства и закуски. Това означава, че им се наслаждават от време на време, на по-малки порции, вместо да си ги забраняват напълно или да ги консмират ежедневно.

Определено има много какво да научим от японците, а кои са най-популярните апонски ястия, може да научите тук.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares