Крем супа от карфиол
Необходимите продукти:
- 1 голяма глава карфиол, нарязана;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете нарязаните на кубчета лук и смлян чесън, докато станат прозрачни.
Добавете нарязания карфиол и зеленчуковия бульон в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато карфиолът омекне.
Пасирате до гладкост. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оставете супата да къкри още 5 минути.
Сервирайте гореща, гарнирана с пресен магданоз.
Крем супа от моркови и джинджифил
Необходимите продукти:
- 6 големи моркова, обелени и нарязани;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 супени лъжици пресен джинджифил, настърган;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша кокосово мляко;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен кориандър за гарнитура.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук и настъргания джинджифил и задушете, докато лукът стане прозрачен.
Добавете нарязаните моркови и зеленчуковия бульон в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато морковите омекнат.
Пасирайте супата до гладкост. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте добре.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оставете супата да къкри още 5 минути.
Сервирайте гореща, гарнирана с пресен кориандър.
Крем супа от картофи праз
Необходимите продукти:
- 4 големи картофа, обелени и нарязани на кубчета;
- 2 праз лука, само бели и светлозелени части, нарязани;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша мляко;
- 2 супени лъжици масло;
- сол и черен пипер на вкус;
- стрък зелен лук за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете нарязания праз лук и смления чесън и ги задушете докато омекнат.
Добавете нарязаните на кубчета картофи и зеленчуковия бульон в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато картофите омекнат.
Пасирате супата до гладкост. Добавете млякото и разбъркайте добре.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оставете супата да къкри още 5 минути.
Сервирайте гореща, гарнирана с наситнен зелен лук.
Крем супа от аспержи
Необходимите продукти:
- 1 връзка аспержи, подрязани и нарязани;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша готварска сметана;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- лимонова кора за украса.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук и смлян чесън и задушете, докато лукът стане прозрачен.
Добавете нарязаните аспержи в тенджерата и ги задушете за 2-3 минути, докато леко омекнат.
Налейте зеленчуковия бульон, покрийте тенджерата и оставете да къкри за около 15 минути или докато аспержите са напълно сварени и омекнат.
Пасирайте супата до гладкост. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оставете супата да къкри още 5 минути, за да се смесят вкусовете.
Разпределете супата в купички и украсете с лимонова кора.
Сервирайте супата гореща.
Крем супа от спанак
Необходимите продукти:
- 4 чаши пресни листа от спанак;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша мляко;
- 2 супени лъжици масло;
- 2 супени лъжици универсално брашно;
- сол и черен пипер на вкус;
- прясно настърган пармезан (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук и смлян чесън и задушете, докато лукът стане прозрачен.
Добавете листата спанак в тенджерата и гответе, докато омекнат, като разбърквате от време на време.
Поръсете брашното върху спаначената смес и разбъркайте добре, за да се покрие.
Постепенно налейте зеленчуковия бульон при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки.
Оставете сместа да заври и я оставете да се готви за около 10 минути, позволявайки на вкусовете да се смесят.
Пасирайте супата до гладкост.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете гореща, гарнирана с прясно настърган пармезан по желание.