5 салати с тиквички

5 салати с тиквички

Салата от тиквички на скара

Необходимите продукти:

  • 2 средни тиквички, нарязани на шайби;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 4 чаши нарязана зелена салата;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 2 супени лъжици печени кедрови ядки;
  • лимонов винегрет за дресинг.

Начин на приготвяне

Загрейте скара или грил тиган на средно висока температура.

Намажете тиквичките със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.

Запечете тиквичките на скара за 2-3 минути от всяка страна, докато омекнат и се появят следи от скара. Свалете от огъня и оставете да изстинат.

В голяма купа смесете зелената салата, печените на скара тиквички, натрошеното сирене фета и печените кедрови ядки.

Полейте с дресинг от лимонов винегрет и разбъркайте внимателно, за да се покрие. Сервирайте веднага.

Салата от тиквички

5 салати с тиквички - 02bdfeff 45de 46fa b3f3 15d756f7664b

Необходимите продукти:

  • 2 средни тиквички;
  • 1/4 чаша филирани бадеми;
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 1/4 чаша натрошено козе сирене;
  • листа пресен босилек, накъсани.

Начин на приготвяне

Използвайте белачка за зеленчуци, за да направите дълги, тънки ленти от тиквичките.

В сух тиган на среден огън запечете филираните бадеми до златисто кафяво. Свалете от огъня и оставете настрана.

В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер, за да направите дресинг.

В купа за  смесете панделките от тиквички, препечените бадеми, натрошеното козе сирене и накъсаните листа босилек.

Поръсете дресинга върху салатата и внимателно разбъркайте. Сервирайте веднага.

Салата от тиквички и нахут

5 салати с тиквички - veganer kichererbsensalat rezept main

Необходимите продукти:

  • 2 средни тиквички, настъргани;
  • 1 консерва нахут, отцеден и изплакнат;
  • 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно;
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете настърганите тиквички, нахута, червения лук и наситнения магданоз.

В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер, за да направите дресинга.

Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно. Оставете салатата да престои няколко минути, за да се смесят вкусовете.

Сервирайте охладена или на стайна температура.

Салата от тиквички и киноа

5 салати с тиквички - quinoa salad with zucchini lemon 2010 500

Необходимите продукти:

  • 1 чаша варена киноа;
  • 2 средни тиквички, тънко нарязани;
  • 1 чаша чери домати, разрязани наполовина;
  • 1/4 чаша нарязан пресен босилек;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 2 супени лъжици балсамов оцет;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете сварената киноа, тънко нарязаните тиквички, чери доматите, нарязания босилек и натрошеното сирене фета.

В малка купа разбийте заедно балсамовия оцет, зехтина, солта и черния пипер, за да направите дресинга.

Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно.

Сервирайте веднага или охладете до готовност за сервиране.

Салата от тиквички и царевица

5 салати с тиквички - finished charred corn and zucchini salad

Необходимите продукти:

  • 2 средни тиквички, нарязани на кубчета;
  • 1 чаша царевични зърна (пресни или замразени);
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
  • 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
  • 1/4 чаша нарязан пресен кориандър;
  • сок от 1 лайм;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязаните на кубчета тиквички и гответе 3-4 минути, докато леко омекнат.

Добавете царевичните зърна и червения пипер в тигана и гответе още 2-3 минути, докато зеленчуците омекнат.

Махнете тигана от огъня и оставете сместа да се охлади за няколко минути.

В купа за сервиране смесете сварената смес от тиквички, царевицата и червения пипер с нарязания на кубчета червен лук и нарязан кориандър.

Поръсете салатата със сока от лайм и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно.

Сервирайте салатата охладена или на стайна температура. Съчетава се добре с меса на скара или може да се консумира самостоятелно като лек обяд или гарнитура.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares