4 рецепти с риба за лека вечеря през летния сезон

4 рецепти с риба за лека вечеря през летния сезон

Риба с лимон и билки на скара

Необходимите продукти:

  • 4 рибни филета (като сьомга или пъстърва);
  • сок от 1 лимон;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаена лъжичка сушена мащерка;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • Резенчета лимон, за сервиране;
  • пресни билки (като магданоз или копър).

Начин на приготвяне

В купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, смляния чесън, сушената мащерка, солта и черния пипер.

Поставете рибните филета в плитък съд и ги залейте с маринатата. Оставете ги да се мариноват за 15-20 минути.

Загрейте грила на средно висока температура. Запечете рибните филета за 3-4 минути от всяка страна или докато леко се овъглят.

Сервирайте печената риба с резени лимон и гарнирайте с пресни билки.

Севиче с цитруси

4 рецепти с риба за лека вечеря през летния сезон - ceviche 08

Необходимите продукти:

  • 500 грама филе от прясна бяла риба (като щрака или лаврак), нарязано на кубчета;
  • сок от 3 лайма;
  • сок от 1 лимон;
  • 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно;
  • 1 чушка халапеньо, почистена и нарязана на ситно;
  • 1/2 чаша нарязан пресен кориандър;
  • 1/2 чаша нарязани пресни домати;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • тортила чипс за сервиране.

Начин на приготвяне

В купа смесете рибата, предварително нарязана на кубчета със сока от лайм и лимон. Оставете да се маринова в хладилника за около 30 минути.

Добавете нарязания червен лук, чушката халапеньо, кориандъра и доматите към маринованата риба. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Сервирайте вашето севиче с цитрусов лайм охладено с тортила чипс отстрани.

Манго салса с рибни такос

4 рецепти с риба за лека вечеря през летния сезон - if

Необходимите продукти:

  • 4 рибни филета (като тилапия или махи-махи);
  • 8 малки царевични тортили;
  • 1 зряло манго, обелено и нарязано на кубчета;
  • 1/2 червена чушка, нарязана на кубчета;
  • 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
  • сок от 1 лайм;
  • 2 супени лъжици нарязан пресен кориандър;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • Добавки по избор: маруля, заквасена сметана, резени авокадо.

Начин на приготвяне

Запържете рибните филета на скара или тиган до готовност. Нарежете рибата на малки парченца.

В купа смесете нарязаното на кубчета манго, червения пипер, червения лук, сока от лайм, нарязан кориандър, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се смеси всичко.

Загрейте тортилите в сух тиган или микровълнова фурна.

Пригответе такосите като поставите лъжица манго салса върху всяка тортила, последвана от рибата. Добавете гарнитури по ваше желание, като маруля, заквасена сметана или резени авокадо.

Рибни шишчета в гръцки стил

4 рецепти с риба за лека вечеря през летния сезон - greek style grilled zucchini fish skewers 575386

Необходимите продукти:

  • 500 грама твърда бяла риба (като риба меч или камбала), нарязана на парчета;
  • 1 лимон, кора и сок;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаена лъжичка сух риган;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • чери домати;
  • червен лук, нарязан на ситно;
  • чушки, нарязани на едро;
  • дървени шишчета, накиснати предварително във вода.

Начин на приготвяне

В купа смесете лимоновата кора, лимоновия сок, зехтина, смляния чесън, сухия риган, солта и черния пипер, за да направите марината.

Добавете парчетата риба към маринатата и ги разбъркайте. Оставете да се маринова поне 20 минути.

Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура.

Нанижете маринованите рибни хапки на напоени дървени шишчета, като ги редувате с чери домати, червен лук и чушка.

Печете шишчетата на грил за около 3-4 минути от всяка страна или докато рибата  и зеленчуците омекнат.

Сервирайте рибните шишчета в гръцки стил с гарнитура от гръцка салата, сос дзадзики и топла пита хляб.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares