5-те най-големи митове свързани с отслабването

5-те най-големи митове свързани с отслабването

Слабото тяло е издигнато в култ в наши дни. Дори и да не искаме да сме слаби, все пак може да ни се налага да свалим няколко килограма докато достигнем здравословно тегло. Манията по отслабването доведе до това, че сигурно няма тема, по която да има толкова много спекулации, откровени лъжи, митове и заблуди.

Ако желаете да достигнете желаното тегло по прекия, а не по заобиколния начин – като изпитате на гърба си  невярната информация, прочетете тази статия до края.

Мит 1

Пълнее се от въглехидрати. Пълнее се от мазнини. Пълнее се от протеини.

Три твърдения еднакво неверни. Всяка храна на света се състои от тези трите, обикновено в различни съотношения. Не е от първостепенно значение дали едно ястие съдържа много въглехидрати или много протеин, важното за отслабването е колко калорично е то. Ако прекалявате с калориите, ще пълнете – без значение дали те са били от въглехидрати или друго.

Няма да отслабнете дори да се храните само и единствено с протеини, само мазнини или само с белтъчини, ако нямате калориен дефицит. Тоест трябва да поемате по-малко калории, отколкото се изразходвали. Тогава тялото ще посегне към складираните излишни мазнини.

Така че не се втурвайте към протеиновата, към кето диетата или към тази с прием на много мазнини. Така само ще ограничите сериозно менюто си, което ще го направи по-нездравословно и по-трудно да се придържате към него. Хранете се балансирано, но в по-малки количества, за да сте в калориен дефицит.

За да сме напълно честни, трябва все пак да отбележим, че храните, богати на протеини са с една идея по-добро решение при режим на отслабване, защото се храносмилат по-бавно, а това означава, че ще сте сити за по-дълго време. Храните с много въглехидрати или много мазнини, са доста калорични. Внимавайте с тях, но не заради въглехидратите или заради мазнините, а именно заради калориите. Пълнее се от калориите.

Мит 2

Ще отслабна със спорт. Това принципно не е невъзможно, но е страшно, страшно трудно. Да  сте в калориен дефицит без да сте ограничили калориите от храната би означавало едва ли не по цял ден да сте във фитнеса.

Нека го обясня с числа. Колко калории ще изгорите с бягане зависи от теглото и скоростта ви. Ето пример: човек, който тежи 63 килограма и се движи с 9км/ч за 30 минути може да изгори около 300 калории. Човек, който тежи 82 килограма, при същата скорост и време ще изгори 408 калории.

Да обърнем числата в храна. 300 калории са три сварени яйца или 100 грама бяло сирене. Ако искате да сте в дефицит с 500 калории и тежите 63 килограма както е в примера, ще трябва да тичате около 1 час в постоянно темпо от 9км/ч. Като прибавим и факта, че сте с наднормено тегло, задачата изглежда още по-сложна. Сметката със силовите тренировки не много по-различна.

Спортът е много важна част от отслабването, но не е основната. Основната е ограничаването на храната, тоест на калориите. Вдигането на енергийния разход помага за отслабването, затова е важно да се движим. Освен това спортът ще ни помогне да запазим мускулната си маса докато  отслабваме и да сваляме наистина от мазнините.

Мит 3

Гените нямат значение. Това твърдение няма как да е вярно независимо за кой аспект от тялото и живота ни става дума. Науката вече доказа, че някои хора генетично имат по-голям апетит, а други по-малък. Генетично някои хора са по-склонни да обичат калоричните храни, от които се пълнее. Затлъстяването вече е регистрирано заболяване. Хората със затлъстяване имат по-ниски нива на хормона, който казва на организма, че се е заситил и трябва да спре да се храни. Имат и по-високи нива на хормона, който казва на организма „гладен си“. Време е да забравим клишетата и да се възползваме от фактите, които науката обяснява за нас.

Всичко това не означава, че сме безпомощни в борбата с килограмите. Просто значи, че на едни хора им е по-трудно да поддържат килограмите в норма, отколкото на други. Означава още, че е време да спрете да се самообвинявате за излишните мазнини и повишени апетит и да си поставите реалистични цели спрямо вашите дадености. Не всеки може да пее, не всеки е добър в математиката или в рисуването. Така и не всеки е роден да бъде манекен.

Мит 4

Мога да отслабна с хапчета, чайове, прахчета, лепенки, хранителни добавки и т.н. Експериментите с тези продукти са вредни и много опасни! Неведнъж сме чували за пострадали хора от подобни препарати. Те не са лекарствени продукти и производството им и написаното на листовката им не подлежат на никакъв контрол. Могат да обещаят всякакви невероятни ползи безнаказано. В същото време никой не може да бъде 100 % сигурен какво има в състава им.

Естествено няма да ви помогнат да отслабнете. Не става толкова лесно. Трябва да промените навиците си и то трайно – това е единственият начин. Не се връзвайте на приказките, че нещо подобно ще ускори, например, метаболизма ви. Метаболизмът е толкова сложно и комплексно нещо, че някак как толкова лесно да се манипулира. Казват, че със спорт може да се ускори, защото мускулната тъкан изиска по-бърз метаболизъм. Дори така ползата в това отношение за любителите спортисти е минимална. По-съществена е за професионалните спортисти.

Не се убивайте вестоносеца, в случая науката. Погледнете го от добрата страна. Знаейки истината няма да рискувате здравето си и да харчите напразно парите си за подобни фалшиви продукти. Запомнете – няма изключения, няма препарати за отслабване, освен малкото одобрени такива лекарства. Те обаче са много скъпи и се изписват от лекар. Разбира се не отменят задължителните калориен дефицит и спорт.

Мит 5

Ще отслабна с 3 килограма за една седмица. Не вярвайте на диета или препарат, които дават такива обещания. Това е физически невъзможно, ако говорим за сваляне на мазнини. За да свалите един килограм трябва да си спестите 7000 кал. Средно една жена се нуждае от 2000 кал. на ден, а мъжете малко повече. Сметнете сами дали е възможно да се свалят толкова килограми мазнини за една седмица.

Някой ще каже „Да, ама аз свалих!“. Не в вярно. Свалили сте вода. Когато намалим храната, особено полуфабрикатите, които съдържат много сол, тялото се освобождава от излишната вода. Това се отразява на стрелката на кантара, но все още не сте отслабнали. Тези килограми не са били качени за седмица, няма и да изчезнат за толкова. Проста биология.

За да бъде процеса на отслабване ефективен, здравословен и за да задържите постигнатото трябва да имате правилното разбиране и подход. Необходимо е да повишите хранителната си култура.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares