Толкова лош ли е глутенът?

Толкова лош ли е  глутенът?

Кой би могъл да каже, че съвременното старание на хората да са по-информирани за храната, за нейния състав и калоричност, е нещо лошо? Понякога обаче в стремежа си да направим най-доброто, ставаме жертва на заблуди, слагаме нещата под общ знаменател.

Отказът от глутен станa трайна тенденция последните години.

Етикетите gluten free са все по-модерни, но оправдано ли е това от гледна точка на здравето или много хора стават жертва на едно модерно, но безпочвено заклеймяване. Очевидно тази тенденция дори се засилва с времето, затова нека разгледаме фактите.

Какво представлява глутенът, опасен ли е и за кого? Трябва ли да го премахнем от храненето си? 

Какво е глутен?

Глутенът е сложен белтък. Повечето житни култури (пшеница, ръж, ечемик и др.) съдържат глутен. Когато се смеси с вода той придава еластичността и лепкавостта на брашната, които го имат в състава си. Глутенът прави едно тесто меко и разтегливо, а хлябът от него пухкав. Точно затова наименованието му, което идва от латинския език, означава „лепило“. Глутенът е изграден от да елемента, също протеини – глиадин и глутенин.

В какво се съдържа?

Както казахме глутенът основно присъства в житните култури. Поради добрите му химични и физични свойства обаче в съвременната хранително-вкусова промишленост е предпочитана добавка към много храни. Глутен ще откриете още в много брашна, в тестени изделия като бисквити, курабии, солети, крекери; сладкарски изделия; в различни видове паста – макарони, спагети. Още в сосове, дресинги, подправки и в много други пакетирани храни.

Вреден ли е глутенът?

Глутенът е опасен за хората, които имат алергия към него. За всички останали хора, той е безобиден. Той е естествена съставка в храната и дори има своите ползи за организма. Ако вашето тяло го обработва нормално, няма причина да се лишавате от него. Отказът от глутен и съответно от всички храни, в които той естествено присъства, може да бъде вреден. Такава диета се предписва от лекар и то ако има основателна причина за това. Пълно безумие е да се отказва глутенът с цел отслабване или пречистване. Няма нито един факт от биологията и медицината, който да подкрепя това.

Кои хора трябва да избягват глутена?

Глутенът се усвоява в тънките черва. При някои хора обаче този процес не протича идеално и се наблюдават неприятни симптоми. В тези случа говорим за глутенова непоносимост, а в тежките форми може да става дума и за автоимунното заболяване цьолиакия (глутенова ентеропатия).

Ако не преработвате добре този протеин, може да имате симптоми като подуване, рефлукс, диария. Проблемът е, че тези неразположения може да се дължат на много голям спектър от други причини и не бива веднага глутенът да бъде сочен за виновник.

Цьолиакия представлява  възпаление на лигавицата на тънките черва и е наследствена автоимунна болест. Тя засяга около 1 % процент от световното население.

Хората с тази болест не бива да консумират нищо, което има в състава си глутен. Не бива да ядат пшеница, ръж или ечемик под каквато и да е форма. Мит е обаче, че хората с други автоимунни заболявания, например с Хашимото, също трябва да премахнат глутена от менюто си. Няма научни данни, които да подкрепят такава диета при тях.

Захранване на бебето с глутен

Захранването на бебето с глутен се случва след като то е било захранено с някои плодове, зеленчуци и овес, ечемик и ориз. Това обикновено означава между 7 и 9 месец на бебето. Няма специфики – както с всички останали храни, въвеждането става постепенно първоначално с 1-2 лъжички и се наблюдава за необичайни симптоми или алергични реакции.

Хранене без глутен

Ако нямате доказана медицински непоносимост към глутен или заболяването цьолиакия, не е препоръчително да се лишавате от глутен и от храните, в които се съдържа той. Това не само няма да ви донесе каквито и да е ползи за здравето, а ще бъде дори вредно. Храните, в които се съдържа той, са основна част от храненето и съдържат много полезни вещества, витамини и минерали. Ако все пак имате медицинска причина, не се притеснявайте. В хранително-вкусовата индустрия вече трайно има дял за продуктите gluten free. На пазара има множество брашна без глутен, с които може да си приготвите каквото пожелаете. Има и готови продукти – макарони, спагети, хлябове, дори на места може да намерите пици, гофрети и кексчета.

Глутенът е естествена съставна част от повечето житни култури и няма защо да се притесняваме от него, освен, ако нямаме медицински причини за това. Страхът от този протеин и модата да бъде ограничаван няма научна обосновка и не носят никакви ползи за здравето, дори напротив. Да се надяваме, е тази тенденция ще обърне своя ход и няма толкова хора да се лишават от редица основни продукти без да имат ползва от това.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares