5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки

5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки

Есента е време на уютни пуловери и изобилна реколта от сезонни продукти, които могат да вдъхновят вашето кулинарно творчество. От ароматните тикви до хрупкавите ябълки, есенният сезон предлага богата палитра от вкусове.

Предлагаме ви пет апетитни рецепти, с които да празнувате вкусовете на есента.

Супа от печена тиква

Необходимите продукти:

  • 1 средно голяма тиква, обелена и нарязана на кубчета;
  • 1 глава лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 моркова, нарязани;
  • 4 чаши зеленчуков бульон;
  • 1 ч. л. смляна канела;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • зехтин.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната си до 200°C.

Сложете в тава нарязаната на кубчета тиква със струйка зехтин, сол и черен пипер. Печете 25-30 минути, докато тиквата омекне и леко се карамелизира.

В голяма тенджера задушете нарязаните лук, чесън и моркови в зехтин, докато омекнат.

Добавете печената тиква и зеленчуковия бульон. Оставете да къкри 15-20 минути.

Пасирайте супата до гладкост, след това подправете с канела, сол и черен пипер.

Сервирайте гореща с малко сметана или кисело мляко.

Салата с ябълки и орехи

5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки - 398ef01a 2838 44fa a1fc 26fc0832e190

Необходимите продукти:

  • 4 чаши смесени зеленчуци;
  • 2 ябълки, нарязани на ситно;
  • 1/2 чаша смлени орехи;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 1/4 чаша сушени боровинки;
  • балсамов винегрет дресинг.

Начин на приготвяне

В голяма купа сложете смесените зеленчуци, нарязаните ябълки, нарязаните орехи, сиренето фета и сушените боровинки.

Поръсете салатата с любимия си балсамов дресинг от винегрет, докато се покрие добре.

Сервирайте веднага.

Ризото с тиква

5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки - pumpkin and gorgonzola risotto 650x433 wm

Необходимите продукти:

  • 1 1/2 чаши ориз Арборио;
  • 1 чаша пюре от тиква;
  • 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон, затоплен;
  • 1/2 чаша сухо бяло вино;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • 2 супени лъжици масло;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голям тиган задушете нарязаните лук и чесън в масло, докато станат прозрачни.

Добавете ориза Арборио и разбъркайте за няколко минути, докато стане леко прозрачен около краищата.

Налейте бялото вино и разбъркайте докато се поеме.

Започнете да добавяте топлия бульон един черпак наведнъж, като разбърквате често и оставяте течността да се абсорбира, преди да добавите още.

След около 15 минути, когато оризът е омекнал, но все още леко твърд, добавете тиквеното пюре и разбъркайте.

Продължете да готвите още 5-7 минути, докато ризотото стане кремообразно.

Разбъркайте с настъргания пармезан, подправете със сол и черен пипер и сервирайте горещо.

Печени зеленчуци с кленова глазура

5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки - maple glazed roasted vegetables 0121

Необходимите продукти:

  • 4 чаши смесени есенни зеленчуци (напр. моркови, сладки картофи, брюкселско зеле);
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1/4 чаша кленов сироп;
  • 2 супени лъжици балсамов оцет;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресен розмарин (по желание).

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 220°C.

В голяма купа разбъркайте смесените зеленчуци със зехтин, сол и черен пипер.

Подредете зеленчуците в тава за печене и печете 20-25 минути, като ги обърнете веднъж.

В малка тенджера загрейте кленовия сироп и балсамовия оцет на слаб огън, докато леко се сгъсти.

Полейте кленово-балсамовата глазура върху печените зеленчуци и гарнирайте с пресен розмарин, ако желаете.

Ябълков карамел

5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки - caramel apple crisp

Необходимите продукти:

  • 4 чаши обелени, нарязани ябълки;
  • 1 ч. л. лимонов сок;
  • 1/2 чаша кристална захар;
  • 1 ч. л. смляна канела;
  • 1/2 чаша валцувани овесени ядки;
  • 1/2 чаша брашно;
  • 1/2 чаша кафява захар;
  • 1/4 чаша несолено масло, студено и нарязано на кубчета.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната си до 175°C.

В купа смесете нарязаните ябълки, лимоновия сок, гранулираната захар и смляната канела.

Прехвърлете ябълковата смес в намазнена форма за печене.

В отделна купа смесете овесените ядки, брашното, кафявата захар и нарязаното на кубчета студено масло. Разбърквайте докато сместа стане на едри трохи.

Поръсете равномерно овесената смес върху ябълките.

Печете 35-40 минути или докато топингът стане златисто кафяв и ябълките омекнат.

Сервирайте ябълково-карамелената хрупкава топла с топка ванилов сладолед.

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares