Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки

Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки

Ролята на здравословното хранене в борбата със сериозните заболявания е добре разбрана, но сега изследванията доказват, че яденето на правилните храни е добро за мозъка. Това, което слагате в чинията си, може да окаже влияние върху вашето психическо здраве, както и върху физическото ви благополучие.

Никога не трябва да се пренебрегва значението на мозъка като контролен център на тялото. Посещенията във фитнеса могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и белите дробове, но мозъкът играе съществена роля, като ви помага да се движите, дишате и мислите. Стресът, деменцията и проблемите с психичното здраве са се превърнали в толкова сериозен проблем, колкото и физическите състояния, и са необходими нови решения.

Така наречената „западна“ диета с рафинирани въглехидрати, захар и преработени храни може да направи мозъка податлив на увреждане. Научните изследвания показват, че диета, богата на полифеноли, естествени химикали, намиращи се в растенията, помага да се поддържа здрав мозък. Доказано е, че следните храни имат ползи за паметта, концентрацията и общото здраве на мозъка.

1. Горски плодове

Многобройни проучвания заключават, че яденето на ягоди, боровинки и други горски плодове може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други свързани с възрастта умствени проблеми. Смята се, че високите нива на антиоксиданти, открити в горските плодове, защитават клетките в мозъка срещу вредните свободни радикали. Химикалите в горските плодове могат да променят начина, по който невроните комуникират в мозъка и да подобрят начина, по който функционира.

Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки - berries 1296x728 header

2. Мазни риби

Мозъкът се състои от 60 процента мазнини, като около половината от тях са омега-3. Поддържането на омега-3 мазнините помага на мозъка да развие нови клетки и така да се забави процеса на умствен упадък в напреднала възраст. Сьомгата, сардината и скумрията са богати източници на омега-3 мастни киселини.

Скорошни проучвания показват, че приемът на мазна риба от бременни жени е свързан с постигането на по-високи резултати на децата им в тестовете за интелигентност в ранна детска възраст. Противовъзпалителните ефекти на рибеното масло също са свързани с подобрения в симптомите на депресия.

Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки - l intro 1643135113

3. Кафе

Много хора се шегуват, че не могат да започват деня преди да изпият първата си чаша кафе, но всъщност има известна научна основа в това. Има ясни доказателства, че кофеинът в кафето може да осигури умствен тласък, а сега също се смята, че има дългосрочни ползи за мозъка. Освен че е мозъчен стимулант, кофеинът блокира рецепторите за аденозин, които могат да предотвратят потока на други химикали в мозъка, свързани с подобряване на умствената дейност.

Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки - coffee brain caffeine neuroscincces

4. Ядки

Ползите за здравето от консумацията на ядки са широки. Те са пълни с протеини, фибри, витамини и здравословни мазнини. Проучване на сто хиляди души от медицинското училище в Харвард заключава, че ежедневната консумация на ядки може да намали смъртността с цели двадесет процента. Когато става въпрос за здравето на мозъка, специфични видове ядки носят най-голяма полза.

Високата концентрация на омега-3 мазнини означава прави орехите най-полезни в това отношение. Само една четвърт чаша орехи може да подобри когнитивното представяне и да помогне за предотвратяване на свързания с възрастта умствен спад. Бадемите и лешниците също са полезни за здравето на мозъка в напреднала възраст поради концентрацията на витамин Е. Медицински изследвания свързват витамин Е с подобрения в паметта и вербалните показатели.

Кои са най-полезните за мозъка храни и напитки - 1636995833 nutshero

5. Зелен чай

Смята се, че високите нива на полифеноли и антиоксиданти в зеления чай намаляват риска от болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Аминокиселината L-теанин в напитката е свързана с повишена невротрансмитерна активност, което може да помогне за намаляване на тревожността.

Малки промени във вашата диета могат да доведат до големи подобрения в здравето на мозъка. Яденето на правилните храни може да повиши бдителността, да подобри паметта и концентрацията и да предпази от умствено увреждане, свързано с възрастта. Не забравяйте това, когато подбирате храната си за деня.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares