6 по-малко познати пребиотични храни

6 по-малко познати пребиотични храни

За ползите от пребиотичните храни се говори все повече. Те не биват да бъдат бъркани с пробиотичните храни. Пробиотиците съставляват „добрите“ бактерии (като бифидобактерии и лактобацили), които обикновено се колонизират в дебелото черво и подпомагат нашето здраве. Такива са повече ферментирали храни, например.

Пробиотиците са вид разтворими фибри, които само червата ви могат да усвоят. Те преминават през горната част на стомашно-чревния тракт несмлени и служат като храна за здравите бактерии в дебелото черво.

Известни пребиотични храни са например меда, бананите, лука, чесъна и други. Ето списък с още 6 пребиотични храни, които са по-малко познати.

 1. Праз

Празът е част от семейството на зеленчуците Allium (като чесъна и лука) и въпреки че често се пренебрегва, той е мощен зеленчук, който носи някои големи ползи за здравето. Съдържа витамин B, фолиева киселина и флаваноид, наречен кемпферол, който помага за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, предпазва кръвоносните ви съдове от увреждане и предпазва от колоректален рак.

Естествен източник на инулин, празът помага на червата, като повишава наличието на добри бактерии в тях.

6 по-малко познати пребиотични храни - leeks

2. Фризе

Фризето е къдрав, листен зеленчук, който често се използва в салати. Той е с ниско съдържание на калории, здравословно количество фибри и инулин, което може да помогне за намаляване на лошия холестерол и нивата на глюкоза при хора с диабет или със затлъстяване. Освен това фризето съдържа много витамин А, витамин Е, бета каротин, фолиева киселина, манган, мед, желязо и калий.

6 по-малко познати пребиотични храни - frisee

3. Джикама

Джикама вероятно ви звучи непознато. Обикновено известен като мексикански ям боб или мексиканска ряпа, джикама е кореноплоден зеленчук, съставен от около 80-90% вода. Има високо съдържание на въглехидрати (под формата на диетични фибри), но специалното при него е, че фибрите му са наситени с олигофруктоза инулин, който има нула калории и не се метаболизира в тялото.

Инулинът балансира имунитета, помага за увеличаване на усвояването на калций от други храни и има пребиотична роля в червата, като насърчава растежа на „добрите“ бактерии. Тъй като има много нисък гликемичен индекс и е чудесна храна за отслабване.

6 по-малко познати пребиотични храни - jicama

4. Радичио

Радичиото бързо става все по-популярно. Листният зеленчук с червен цвят идва от Средиземноморието и е част от семейството на цикорията (братовчеди на марулите и глухарчета).

Листата му са горчиви, така че когато ги ядете, това увеличава жлъчните соли, което може да подпомогне храносмилането. Радичиото е чудесен естествен източник на инулин. Той също така осигурява 212% от дневната ви препоръчителна стойност на витамин К, който укрепва костите, ограничава увреждането на мозъка и дори помага при лечението на Алцхаймер.

6 по-малко познати пребиотични храни - radi

5. Ендивия

Ендивията е с невероятно ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на инулин и фибри, което помага за намаляване на нивата на глюкозата и лошия холестерол. Ще получите здравословни дози като витамин А и бета каротин, важни витамини за поддържане на добро здраве на очите и кожата.

Освен това зеленчукът е с високо съдържание на манган, мед, желязо и калий, които са от съществено значение за регулирането на кръвната захар, метаболизирането на въглехидратите и усвояването на калций, наред с други функции. Плюс това, те правят наистина изискана салата, така че са лесна победа на среща.

6 по-малко познати пребиотични храни - endive

6. Ерусалимски артишок

Не ги бъркайте с типичния артишок. те са много различни. За разлика от стандартния артишок, ерусалимският артишок идва от корена на растението (както и картофите, ямсът и морковите). Той е малък до среден по размер и много приличат на джинджифил.

6 по-малко познати пребиотични храни - artichoke

Ерусалимският артишок е с ниско съдържание на въглехидрати (има нисък гликемичен индекс), освен това е чудесен източник на олигофруктоза инулин. Препоръчително е да ги ядете ги сурови или варени, въпреки, че готвенето няма да унищожи пребиотичния ефект.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares