Да подкрепим имунната система чрез храненето си

Да подкрепим имунната система чрез храненето си

По това време на годината изглежда, че повечето хора боледуват. Какво можем да направим, за да сме здрави по отношение на храненето си?

Нивата на витамини и минерали играят важна роля за поддържане на имунната система силна, така че да може да се бори с чужди нашественици, включително с вирусите на настинка и грип. Доброто хранене играе жизненоважна роля, като осигурява ключови хранителни вещества за поддържане на имунното здраве.

Ето защо точно сега е важно да приемете успешната стратегия, препоръчвана от повечето здравни специалисти. Тя се състои от две части:

1) Практикувайте предпазни мерки за превенция на заболявания, препоръчани от СЗО, като безопасно социално дистанциране, миене на ръцете, използване на маска и ранна ваксинация срещу грип.

2) Бъдете здрави през този сезон, като приемете благоприятна за имунната система диета.

Когато става въпрос за хранене, винаги е най-добре да възприемете подхода „на първо място храната“ и да се съсредоточите върху храните, които поддържат имунната система. Пълноценните храни не само съдържат витамините и минералите, от които се нуждаем, те съдържат тези хранителни вещества в естествени, високо бионалични форми, което означава, че могат да бъдат използвани по-лесно от тялото.

Пълноценните храни също ги съдържат в точните количества. В крайна сметка, повече от нужното количество витамини (включително витамин С), не винаги е по-добре. Всеки ден тялото ви може да приема и използва само определени количества витамини и минерали. Ако приемайте повече от необходимото с „мега-дозирани“ таблетки, рекламирани за повишаване на имунитета, в крайна сметка можете да отделите много от него чрез урината си.

Нещо повече, излишните нива на други витамини, наречени „мастноразтворими“ витамини, не се екскретират в урината и могат да се натрупат в тялото. Така че с течение на времето приемането на изключително високи дози може да стане проблематично. Със сигурност не към това се стремите!

Да подкрепим имунната система чрез храненето си - fruit and vegetables

Храни, поддържащи имунитета

Добре, ако търсите да добавите към диетата си храни, които поддържат имунната система, кои са ви необходими? Е, най-важните витамини и минерали за подсилване на вашия имунитет – и за предпазване от досадната настинка – включват витамините А, С и Е, както и цинка.

Витамините А и С се намират в големи количества в плодовете и зеленчуците. Те са важни, защото помагат за регулиране на имунната система и защитават тялото, като поддържат кожата и тъканите здрави, за да блокират навлизането на бактерии и други микроби.

Червените чушки, например, ви дават две в едно – витамини А и С. Сладките картофи, морковите и спанакът също са богати на витамин А, докато цитрусовите плодове и доматите са чудесен източник на витамин С.

Витамин Е предпазва клетъчните мембрани от увреждане. Обърнете се към ядките и семената. Слънчогледовите семки и маслото, бадемите, лешниците и фъстъченото масло. Те са чудесни източници. Ядките и семената също са богати на цинк, както и стридите, домашните птици, морските дарове, млякото и бобовите растения.

Здравите черва също са важни за борбата с инфекциите. Изберете пребиотични и пробиотични храни, които поддържат здрава чревната флора – като плодове, зеленчуци, кефир, кисело мляко, кисело зеле и кимчи и други.

Така че през този сезон на настинки и грип спазвайте балансирана диета и пълнете чиния си с продукти като постно месо, млечни продукти и храни със здравословни мазнини. Ето как най-ефективно да поддържате здравето на имунната система – чрез това, което ни дава самата природа.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares