6 ползи за здравето от консумацията на фъстъци

6 ползи за здравето от консумацията на фъстъци

Фъстъците са пълни с хранителни вещества. Те са хранителни и здравословни. Вижте 6 изненадващи ползи за здравето от редовното им включване във вашата диета.

1. Полезни за здравето на сърцето

Яденето на фъстъци може да помогне за предпазване от коронарна болест на сърцето. Проучване, проведено от Харвардското училище за обществено здраве, е установило, че фъстъците могат да понижат нивата на лошия холестерол.

Ресвератролът във фъстъците има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата със сърдечните заболявания. Ето защо фъстъците изглежда имат подобни кардиопротективни ефекти като други храни, съдържащи ресвератрол. Според друго научно проучване, редовният прием на фъстъци понижава триглицеридите, което допълнително насърчава здравето на сърцето. Този ефект може да се дължи на наличието на мононенаситени мастни киселини, фолат и магнезий.

2. Подпомагат контрола на кръвната захар

Добавянето на фъстъци или фъстъчено масло към диетата не повишава нивата на кръвната захар. Приемът им заедно с храна с високо съдържание на въглехидрати може да стабилизира нивата на кръвната захар.

Проучване, проведено от Федералния университет на Викоса (Бразилия), върху жени със затлъстяване, е установило, че консумацията на фъстъци или фъстъчено масло сутрин може да контролира нивата на кръвната захар през целия ден. Друго проучване, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, е установило, че по-високият прием на фъстъци и фъстъчено масло може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2 при жените.

6 ползи за здравето от консумацията на фъстъци - peanuts 1200x628 facebook 1200x628 1

3. Намаляват риска от рак

Високият прием на фъстъци (включително други ядки) се свързва с намален риск от колоректален рак. Изофлавонезиите, ресвератролът и фенолната киселина, открити във фъстъците, имат противоракови свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак.

Проучване, проведено в Холандия, е установило, че приемът на фъстъци също е свързан с намален риск от рак на гърдата след менопауза. Установено е също, че фъстъците предотвратяват рак на стомаха и хранопровода сред възрастните хора.

Проучване, проведено от Университета на Джорджия (САЩ), е установило, че ресвератролът, открит във фъстъците, притежава мощни антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на риска от рак.

4. Помощ при еректилна дисфункция

Фъстъците са богати на аргинин, който е основна аминокиселина. Аргининът е изследван обстойно като възможно лечение на еректилна дисфункция. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере дали аргининът сам по себе си може да помогне при лечението на еректилна дисфункция, но проучванията потвърждават, че пероралното приложение на тази аминокиселина в комбинация с билкова добавка (наречена пикногенол) може да лекува еректилна дисфункция.

6 ползи за здравето от консумацията на фъстъци - unsalted peanuts in bowls ss no exp 620x400 1

5. Повишават енергията

Фъстъците са богат източник на протеини и фибри, които подпомагат превръщането на въглехидратите в енергия. Съдържанието на протеин във фъстъците е около 25% от общите калории. Комбинацията от фибри и протеини във фъстъците забавя храносмилателния процес, за да улесни стабилното освобождаване на енергия в тялото. Това прави фъстъците превъзходна закуска преди тренировка, особено във вид на фъстъчено масло без добавена захар, сол или масла.

6. Подобряват здравето на кожата и косата

Има доказателства, че консумацията на фъстъци може да предпази кожата ви от слънчево изгаряне и увреждане. Витамин Е, магнезий и цинк, открити във фъстъците, могат да се борят с бактериите и да направят кожата ви блестяща. Бета-каротинът, антиоксидантно и противовъзпалително съединение, налично във фъстъците, може да помогне и за подобряване на здравето на кожата. Изследванията в този аспект обаче са ограничени.

Тъй като фъстъците съдържат всички аминокиселини и много протеини, те могат да бъдат добра добавка към диета за растеж на косата.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares