6 съвета за наддаване на тегло

6 съвета за наддаване на тегло

За наднорменото тегло се говори много повече отколкото за поднорменото такова. Проблемът е, че то също е много вредно и дори опасно за здравето. Поднорменото тегло често е свързано с недохранване. То също може също да увеличи риска от инфекция и да повлияе отрицателно на резултатите от лечението на хората с хронични заболявания.

Умишлената промяна на теглото, независимо в каква посока, не е лесна задача. С течение на времето тялото ви развива нещо като „зададена точка“ за тегло и това може да бъде трудно за промяна. Независимо дали сте с поднормено тегло поради здравословно състояние или бърз метаболизъм, стратегиите за здравословно наддаване на тегло са почти едни и същи.

Преди да започнете специална програма, или просто да се опитвате да качите тегло, важно е да знаете къде се намирате. Като „поднормено тегло“ се определя индекс на телесна маса (ИТМ) под 18,5. Вашият ИТМ е теглото ви в килограми, разделено на височината ви в метри на квадрат. Имайте предвид, че ИТМ не отчита мускулната маса.

6 съвета за наддаване на тегло - weight loss image kashif

Увеличете приема на калории

Яжте много висококалорични храни, като богати на протеини меса, здравословни мазнини и пълнозърнести храни. Яжте всичко, което ви харесва. Торта, бисквити, млечни шейкове, шоколад –  целта е само да се консумират повече калории. Започнете с увеличение от 100 калории на ден за няколко дни и след това е добре да стигнете постепенно до 500 допълнителни калории дневно.

Яжте по-често

Храненето по-често ще ви помогне да консумирате повече калории. Ако се засищате лесно, помислете за 5 до 7 хранения всеки ден вместо стандартните 3.

Още калории

Добавете екстри към ястията си, за да увеличите калориите. Сложете бадеми в овесените ви ядки, сложете повече сос върху пастата си. Сложете повече сирене в омлета си. Може дори да ядете лъжица фъстъчено масло на всяко хранене.

Пийте течности между храненията

Ако пиете висококалорични напитки, ще получите допълнителни калории, протеини, въглехидрати и мазнини, без да се налага да мислите твърде много за това – млечен шейк, протеинови шейкове, фрешове и т. н. Освен това за някои хора е по-трудно да приемат по-големи количества храна, за тях напитките са отличен начин все пак да примат повече калории.

Заредете се с мазнини

Ако сте здрави, но с поднормено тегло, или сте спортист, който иска да натрупа мускулна маса, един от най-добрите начини да наддадете на тегло е да наблегнете на здравословните мазнини, като тези в ядките и в ядковото масло, в авокадото и в мазнаите риби, като сьомга например.

Ако се борите с хронично заболяване или страдате от понижен апетит, опитайте всичко изброено по-горе плюс да добавите повече пълномаслени млечни продукти в менюто си, като крема сирене, заквасена сметана, пълномаслен сладолед и т. н.

6 съвета за наддаване на тегло - 2c15a34cc5766d21ec9a10dc86f5609de547e52f

Продължавайте да спортувате

Упражнението е важно за цялостното здраве и благополучие. Може също така да ви помогне да наддадете на тегло (силовите тренировки са особено полезни). Редовните упражнения също така могат да повишат апетита ви.

Най-важното е, ако страдате от необяснима загуба на тегло или не можете да наддадете на тегло, въпреки увеличаването на приема на калории, да посетете вашия лекар. Някои медицински състояния могат да доведат до нездравословна загуба на тегло. Вашият лекар да прецени най-добре какво е нужно да се направи във вашия случай.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares