7 групи храни, помощници в превенцията на рака на дебелото черво

7 групи храни, помощници в превенцията на рака на дебелото черво

Колоректалният рак е известен още като рак на дебелото черво, рак на червата или рак на ректума. Лекарите обикновено го идентифицират в зависимост от това къде започва туморът. Колоректалният рак започва, когато се развият тумори или полипи в лигавицата на дебелото черво или крайната част на дебелото черво, която се нарича ректум.

Рискови фактори

Някои рискови фактори за рак на дебелото черво включват променливи, наследствени и медицински фактори, включително застоял начин на живот, нездравословно хранене и затлъстяване, като на тези три фактора ние можем да окажем контрол, за разлика от генетичните, например. Изборът на здравословна храна играе жизненоважна роля в превенцията на рака на дебелото черво.

Най-добрите храни за вашето дебело черво

Вашето дебело черво се нуждае от точното количество омега 3-мастни киселини, витамин D, калций и флавоноиди, за да предотврати растежа на тумори. Фибрите са от съществено значение, тъй като насърчават редовното движение на червата и помагат за ограничаване на натрупването на бактерии. Ето и някои групи храни, които могат да ви помогнат да предотвратите появата на рак на дебелото черво.

Риба

Прясната риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да помогне за намаляване на възпалението в тялото. Всъщност изследователски екип от университета Вандербилт е установил, че жените, които ядат три порции риба седмично, намаляват риска от развитие на полипи на дебелото черво с около 33 процента.

Плодове

Плодовете са богати на антиоксиданти, фибри и специфични за вида фитохимикали, които могат да ви помогнат да се предпазите от храносмилателни проблеми.

7 групи храни, помощници в превенцията на рака на дебелото черво - colorful salad

Зеленчуци без скорбяла

За цялостно здраве основното правило е да запълните две трети от чинията си с растителна храна, тъй като тя е богата на фибри, витамини, минерали и фитохимикали. Въпреки това, за да намалите риска от диабет тип 2, друг фактор, който може да доведе до рак на дебелото черво, наблегнете на зеленчуци без скорбяла – маруля, зеле, краставици, артишок, броколи, зеле, моркови, карфиол, целина, бамя и спанак.

Бяло месо

Протеинът е от решаващо значение за развитието на мускулите, растежа на тъканите и др.  Ограничете консумацията на червено месо за сметка на по-здравословни алтернативи като пилешко или пуешко без кожа. Яйцата също са добър вариант.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са друга богата на фибри хранителна група, която можете перфектно да съчетаете с риба, яйца и бяло месо – кафяв ориз, ечемик, овесени ядки и киноа.

Ядки

Приемът на поне две порции ядки от по 30 гр седмично може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар и инсулин ниски, намалявайки риска от диабет тип 2. В същото време ядките са пълни със здравословни мастни киселини, фибри и флавоноиди и могат намалят риска рак на дебелото черво. Бадеми, кашу, лешници, пекани, шам фъстъци и ядки от макадамия – всички те са отличен избор за вашето цялостно здраве.

7 групи храни, помощници в превенцията на рака на дебелото черво - nut nuts 732x549 thumbnail 732x549 1

Фасул и варива

Соята, лещата, грахът, бобът, черният боб и бобът са чудесен източник на растителни протеини, фибри, витамин В и витамин Е. Освен ползите и защитата, които осигуряват на дебелото черво, бобът и бобовите растения също могат да помогнат за намаляване на холестерола и нивата на кръвната захар.

След 45 годишна възраст се препоръчва редовно провеждане на профилактична колоноскопия, с цел ранна диагностика и предотврятяване развитието на злокачествени промени в червото.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares