Топ 10 храни за очно здраве

Топ 10 храни за очно здраве

Грижата за очното здраве трябва да е комплексна. Част от нея представлява и правилното, здравословно хранене. Отново е важно като цяло диетата да е пълноценна, но има определени храни, които по-специално се отразяват отлично на здравето на очите. Повечето от тези хранителни продукти са лесно достъпни през цялата година и на разумна цена.

Богатите на хранителни вещества храни за грижа за очите са:

1. Риба

Риби като риба тон, сардини, сьомга и др. са богати източници на омега-3 мастни киселини, които се считат за здравословни мазнини. Тези здравословни мастни киселини допринасят за здрава ретина и за доброто развитие на зрението. Консумацията на такива риби, съдържащи добри мастни киселини, помага за предотвратяване и облекчаване на някои очни състояния като сухота в очите.

2. Моркови

Морковите са общоизвестни като полезна за очите храна. Те съдържат лутеин, зеаксантин и бета-каротин, които се превръщат във витамин А в тялото. Тези хранителни вещества помагат за по-добро зрение и поддържат повърхността на окото. Редовната консумация на моркови също помага за предотвратяване на очни инфекции.

Топ 10 храни за очно здраве - 18256 buttery cooked carrots ddmfs 2x1 416f927f836346b2886a5ac519f667f3

3. Кейл

Кейлът съдържа различни жизненоважни витамини, хранителни вещества и минерали, които са полезни за здравето на очите. Тази „суперхрана“ съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

4.Яйца

Яйцата са просто чудесни за поддържане на здравето на очите. Яйчните жълтъци съдържат всички жизненоважни хранителни вещества като витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк, които са необходими на тялото за здрави очи.

Витамин А е жизненоважен за защитата на роговицата, докато лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от получаване на сериозни очни заболявания. Цинкът е основно хранително вещество за здравето на ретината.

5. Бадеми

Бадемите съдържат витамин Е, който се „бори“ срещу нестабилните молекули, които са насочени към здравите очни тъкани. Следователно яденето на бадеми може да помогне за намаляване на риска от свързани с възрастта дегенеративни състояния на окото.

Топ 10 храни за очно здраве - almonds table bowl 1296x728 header

6. Млечни продукти

Млечните продукти съдържат витамин А и минерала цинк. Витамин А предпазва роговицата на окото. Цинкът помага за транспортирането на витамин А от черния дроб до очите. Този минерал е важен за очите за доброто нощно виждане.

7. Портокали

Портокалите, заедно с другите цитрусови плодове, съдържат витамин С, който допринася за здрави кръвоносни съдове. Този антиоксидант помага на тялото да се бори срещу развитието на дегенеративни и възпалителни очни заболявания.

Топ 10 храни за очно здраве - types of oranges 4d6a86c11fe14668ad798774e16697f8

8. Червени чушки

От всички чушки червените чушки съдържат най-високи нива на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, витамин А, С и Е и каротеноиди. Тези хранителни вещества са важни за детайлното и за нощното виждане. Редовната консумация на червени чушки предпазва макулата от дегенерация.

9. Къпини

Къпините са отличен източник на антиоксиданти, които забавят прогресията на свързаните с възрастта състояния.

10. Грах

Градинският грах е богат източник на всички важни хранителни вещества, необходими за здравето на  очите и за ясно зрение. Грахът съдържа лутеин и зеаксантин, както и благоприятните за очите бета-каротин заедно с витамин С и цинк. Всички тези хранителни вещества поддържат доброто здраве на очите и предпазват от различни очни заболявания.

Редовните профилактични прегледи, както и следенето състоянието на очите при вече налични заболявания, са от решаващо значение за добрия изход от всички очни здравословни проблеми.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares