Най-често срещаните проблеми с апетита и как да ги преборите

Най-често срещаните проблеми с апетита и как да ги преборите

Много хора имат проблеми с регулирането на апетита си. Най-често става въпрос за загуба на апетит и за емоционално хранене.

Емоционалното хранене  може да промени сигналите за ситост, което може да доведе до преяждане и проблеми с теглото, ако поведението стане рутинно. Никой не трябва да пренебрегва желанията на тялото си, но е разумно да имате предвид какво стимулира желанието за храна.

Поддържането на телесно тегло, което позволява не само ежедневното функциониране, но и възпроизводството на вида, не е оставено на случайността. Много хормони и неврохимикали помагат за регулиране на апетита и влияят върху теглото. Изследователите смятат, че хормонът грелин играе централна роля в стимулирането на глада.

Грелинът се произвежда в стомаха. Празният стомах „подтиква“ хормона да се освободи в кръвта и да отиде до мозъка, където активира нервните клетки, които повишават апетита. След като храненето започне, стомахът се разширява, ограничавайки освобождаването на грелин и намалявайки апетита на човека.

Загуба на апетит

Въпреки че хората могат да изпитват естествени колебания в апетита си от време на време, внезапната или тежка загуба на апетит може да бъде предвестник на физически и психически проблеми.

Един от симптомите на депресия е намаления апетит или значителна загуба на тегло, безследване на диета за отслабване. Хората, които са в депресия, често губят интерес и удоволствие от храненето. Може обаче да възникне и обратна връзка – значително наддаване на тегло може да бъде симптом на депресия.

Най-често срещаните проблеми с апетита и как да ги преборите - 5 types eating disorders how to identify

Някои физически състояния също могат да доведат до загуба на апетит:

  • настинка, грип или стомашно неразположение;
  • синдром на раздразнените черва или болест на Крон;
  • диабет;
  • хипотиреоидизъм;
  • анемия;
  • бременност;
  • рак.

Преяждане и емоционално хранене

Емоциите могат да имат силно влияние върху избора ни на храна. Консумирането на храна с цел регулиране на емоциите, а не за задоволяване на глада, се нарича емоционално хранене или стресово хранене. Може да бъде предизвикано от стрес, депресия, тъга, срам, гняв, самота и скука.

Много хора се борят с емоционалното хранене в даден момент, но изследванията показват, че терапии като терапия на приемане и обвързване, когнитивна поведенческа терапия и диалектична поведенческа терапия могат да помогнат на хората да преодолеят моделите на емоционално хранене.

Най-често срещаните проблеми с апетита и как да ги преборите - controlar o apetite destaque

Как да спрете емоционалното хранене?

Развитието на умения за справяне за справяне със стреса, който предизвиква емоционално хранене, е от ключово значение за промяната на навика. Това може да се постигне чрез усвояване на умения за по-добра организация на времето, решаване на проблеми, разрешаване на конфликти, а също провеждане на когнитивно-поведенческа терапия.

Успешна стратегия е да се опитвате да предвидите ситуациите, които могат да доведат до емоционално хранене. Не пазарувайте когато сте гладни и не дръжте у дома храните, които са проблемни за вас.

Може ли някой да бъде пристрастен към храната?

Краткият отговор е да. Компулсивното преяждане се нарича разстройство на преяждането. Преяждането включва изяждане на необичайно голямо количество храна за ограничен период от време, придружено от усещане за липса на контрол върху храненето по време на преяждането.

Преяждането може да включва необичайно бързо хранене, невъзможност за засищане и чувство на срам и страдание. В такива случаи е необходимо да потърсите професионална помощ.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares