Смути от диня
Необходимите продукти:
- 2 чаши нарязана диня (отстранете семките);
- 1 чаша пресни ягоди;
- 1 банан;
- 1/2 чаша кисело мляко;
- 1 супена лъжица мед (по желание);
- кубчета лед (по желание).
Начин на приготвяне
Поставете всички съставки в блендер.
Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна смес.
Добавете кубчета лед, ако предпочитате охладено смути.
Изсипете в чаши и сервирайте веднага.
Шишчета Капрезе от диня
Необходимите продукти
- 1 малка диня, нарязана на малки кубчета;
- 1 чаша пресни топчета моцарела;
- пресни листа босилек;
- балсамова глазура за намазване.
Начин на приготвяне
Набодете на клечки за зъби кубче диня, топка моцарела и лист босилек.
Повторете, докато се използват всички съставки.
Полейте с балсамова глазура.
Сервирайте като предястие или освежаваща закуска.
Салса от диня
Необходимите продукти:
- 2 чаши нарязана на кубчета диня;
- 1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1 чушка халапеньо, почистена и смляна;
- 1/4 чаша нарязан пресен кориандър;
- сок от 1 лайм;
- сол и черен пипер на вкус;
- тортила чипс за сервиране.
Начин на приготвяне
В купа смесете динята, червения лук, лютата чушка, кориандър, сока от лайм, солта и черния пипер.
Разбъркайте добре, за да се смесмят добре съставките.
Охладете за около 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Сервирайте с тортила чипс като освежаваща салса.
Пържоли от диня на скара
Необходимите продукти:
- дебели резени диня;
- зехтин;
- балсамова глазура;
- натрошено сирене фета;
- листенца прясна мента за украса.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Намажете леко резените диня със зехтин.
Поставете резените диня на скара и гответе за около 2-3 минути от всяка страна или докато се появят следи от скара.
Извадете динята от скарата и залейте с балсамова глазура.
Поръсете с натрошено сирене фета и украсете с листенца свежа мента.
Поднесете пържолите от диня на скара като уникална и вкусна гарнитура или десерт.
Ледени близалки от диня
Необходимите продукти:
- 3 чаши нарязана на кубчета диня;
- 1 супена лъжица пресен сок от лайм;
- 1 супена лъжица мед (по желание).
Начин на приготвяне
Поставете диня, сок от лайм и мед (по желание) в блендер.
Блендирайте до гладка смес.
Изсипете сместа във формички за ледени близалки.
Във всяка форма поставете пръчици за сладолед.
Замразете за поне 4 часа или докато стегне.
Извадете от формите и се насладете.
Гранита от диня
Необходимите продукти:
- 4 чаши нарязана на кубчета диня без семки;
- 1/4 чаша кристална захар;
- сок от 1 лимон.
Начин на приготвяне
Поставете кубчетата диня в блендер и пасирайте до гладкост.
Изсипете пюрето от диня в тенджера и добавете захарта и лимоновия сок.
Гответе на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтвори напълно.
Свалете от огъня и оставете сместа да се охлади.
Изсипете охладената смес в плитка чиния и я поставете във фризера.
На всеки 30 минути използвайте вилица, за да изстържете и разбъркате сместа, като разбиете всички ледени кристали.
Продължете да изстъргвате и разбърквате на всеки 30 минути, докато сместа замръзне и придобие гранулирана текстура.
Поднесете динената гранита в купички или чаши като освежаващ замразен десерт.
Салата от диня, босилек и моцарела
Необходимите продукти:
- 4 чаши диня на кубчета;
- 1 чаша пресни топчета моцарела;
- пресни листа босилек;
- 2 супени лъжици балсамова глазура;
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете динята, топчетата моцарела и накъсаните листа босилек.
Полейте с балсамова глазура и зехтин.
Подправете със сол и черен пипер.
Внимателно разбъркайте, за да се смесят всички съставки.
Сервирайте тази жизнена и ароматна салата от диня, босилек и моцарела като освежаваща гарнитура или лек обяд.