Как да се храним преди и след плуване?

Как да се храним преди и след плуване?

Плуването е един от най-добрите варианти за физическа активност. То тренира огромна част от мускулите в човешкото тяло, изгаря много калории и вероятността от травми в почти нищожна. Как да се храним преди и след по-продължително плуване е актуален въпрос винаги, а особено през лятото като плажовете и басейните са сред предпочитаните места за спорт и забавление.

Когато става дума за плуване на празен стомах, отговорът не е еднозначен. От една страна, има ситуации, в които плуването на празен стомах е добро решение, докато в други случаи не е препоръчително. Ако се стремите да отслабнете, се препочъва да плувате около час преди първото си хранене. Тъй като запасите от въглехидрати в тялото ви са били изчерпани, докато сте спали, тялото ви ще изгаря мазнините, като по този начин ще загубите много тегло в процеса.

Можете ли да плувате след хранене?

Можете ли да плувате след хранене? Да, може. Можете ли да плувате веднага след хранене? Да, можете, но определено не трябва. Трябва да има добър баланс между това какво и кога трябва да ядете преди плуване. Обилното хранене точно преди да отидете на място за плуване може да бъде потенциално вредно за тялото ви, а понякога и направо опасно. Ето защо определено трябва да се поинтересувате по-задълбочено от цялата тема за плуването и храненето.

Как да се храним преди и след плуване? - salads everyday 5 1 of 1

Защо не трябва да плувате веднага след хранене?

Отново – никой не казва, че трябва да плувате само на празен стомах, но наистина трябва да се въздържате от плуване веднага щом ядете. Ако не го направите, рискувате да развиете сериозни крампи, които на свой ред могат да направят преживяването ви във водата доста опасно.

Когато тренирате, вашата нервна система се опитва да стимулира притока на кръв към кръвоносните съдове и сърцето, което кара артериите и вените ви да се свиват. Въпреки това, след хранене, вашата нервна система също ще се опита да намали притока на кръв към мускулите, кръвоносните съдове и сърцето и да го насочи към храносмилателния тракт.

Именно поради тези противоречиви сигнали плуването след хранене е потенциално опасно. Нито вашите мускули, нито вашите храносмилателни органи ще получат достатъчно кръвоснабдяване и тъканите могат да започнат да се свиват. А както всички знаем – спазмите във вода са сериозен проблем.

Какво да ядем след плуване?

Яденето на подходяща храна след плуване е от съществено значение за постигане на добри фитнес резултати. Въпреки това, вместо да ви предоставим списък с 10 най-добри ястия след плуване, ние ще ви дадем няколко насоки как да се храните добре след добра плувна сесия.

  1. Винаги яжте в рамките на един час след приключване на тренировката си по плуване.
  2. Насочете се към храна с високо съдържание на въглехидрати, балансирана с добра порция протеини.
  3. Тъй като тялото ви отнема повече време за смилане на въглехидрати, добавете кисело мляко, сок или банан към храната си.
  4. Стойте далеч от пикантна храна след плуване, тъй като може да повлияе зле на здравето ви.
  5. Каквото и да правите, никога не преяждайте след плуване.

При всички случаи старайте се да получавате достатъчно течности по всяко време, за да сте добре хидратирани. Това е от голямо значение когато имате физическа активност, особено при по-високи температури – на плажа или на открития басейн.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares