Причини за повишен апетит към сладко

Причини за повишен апетит към сладко

Много хора имат проблем с ежедневно преяждане. Не е тайна, че храненето може да бъде страст. Голяма част от преяждащите хора имат проблем с точно определени храни, като най-често това са храните с добавена захар.

Дори в последно време започна да се говори за пристрастяване към захарта, в смисъл, че тя действа на мозъка като наркотик, от който не можеш да се откажеш и искаш все повече Има истина в това, че захарта действа особено на мозъка. Той възприема лакомството като награда, отделят се хормони, които свързваме с усещането за щастие и така скоро не отново искаме от тези вълшебни вкусотии, които ни карат да се чувстваме толкова страхотно.

От научна гледна точка въпросът за пристрастяването към сладкото е още спорен. Има обаче няколко причини за повишен апетит към бързи въглехидрати, които вече са доказано истинни. Нека видим кои са те.

Недостатъчен прием на протеин

Проучвания са доказали, че недохранването с протеини води до глад за бърза енергия, която най-лесно се доставя чрез бързи въглехидрати.

Ако мислите, че прекалявате със сладките лакомства, може да изпробвате нов подход. Вместо да се опитвате да ги спрете, опитайте се да покачите консумацията си на протеини от здравословни източници.

Включете в менюто повече месо, яйца, млечни продукти, ядки. Стремете се във всяко ваше хранене да има протеини. Например н закуска може да добавите парче кашкавал, да обядвате с риба или месо със салата, шепа ядки за следобедна закуска, а за вечеря може да изберете протеин с растителен произход. Например грах, леща или боб, сготвени по предпочитан от вас начин.

Причини за повишен апетит към сладко - image 2

Недоспиване

Проучванията са показали, че недоспиването води до повишен апетит, особено към сладки храни. Обяснението е просто. Организмът се чувства изтощен  и търси бърз начин да си набави енергия, а колко по-бързо и по-лесно може да бъде от това да посегнете към шоколада в шкафа?

Ето защо в повечето наръчници за отслабване, задължително се подчертава, че човек трябва да следи да има достатъчно сън. Недоспалите са в огромен риск да нарушат диетата си.

Порочен кръг

Похапването на бързи въглехидрати рязко покачва кръвната захар до значителни нива. Това води до отделяне на голямо количество инсулин, който от своя страна понижава кръвната захар. Това обаче води до чувство за отпадналост, понижаване на настроението и съответно до ново желание познайте за какво! Да, за нещо сладко.

Това е порочният кръг, от който много хора не могат да излязат. А как биха могли, каква е тайната? Тайната е, че трябва да се потърпи. Да се изключат бързите въглехидрати и да се устои на изкушението докато организмът се успокои. После в менюто е добре да преобладават протеините и сложните въглехидрати – тези, които се метаболизират по-бавно, дават дългосрочно усещане за ситост и не водят до резки скокове на кръвната захар и съответно до нови подтици за нещо сладко.

Причини за повишен апетит към сладко - flatten

Глад

Често в забързаното ежедневие пропускаме хранене, ядем малко на крак или дори ядем само вечер. Тоест гладуваме. Организмът жадува за калории, за храна, за бърза енергия. И така вместо да обядваме, се оказваме с празен пакет бисквити на бюрото си, два часа след времето за обяд.

Има и друг вариант. Диетите, които са прекалено нискокалорични, също водят до гладуване на организма. Ето защо те много често приключват с преяждане с шоколад или баница.

Ако вие сте в такава ситуация, потърсете вашите причини, поради който не успявате да контролирате апетита си към сладко и работете в тази посока.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares